Volledig scherm
Van den Broeke (inzet) kreeg het filmpje van Joran via de post opgestuurd. © YouTube

Medium ontving chip met beelden Joran in brievenbus

Het medium waarover Joran van der Sloot in de onlangs verschenen video spreekt kreeg een chip met het videomateriaal van de Nederlander door de brievenbus. Zelfverklaard paragnost Robbert van den Broeke laat weten dat hij de moordenaar van de Peruaanse Stephany Flores heeft gevraagd hem zijn verklaring op te sturen, maar dat hij niet weet hoe deze de beelden in de gevangenis heeft kunnen maken.

Van den Broeke vertelt dat hij hetzelfde als Joran heeft ervaren tijdens hun paranormale ontmoeting. 'Ik zag Joran op een bed zitten. Ik riep hem en vroeg of hij mij kon horen. Ik zie hem nog zo opkijken naar mij. Ik ben twee keer aan hem verschenen.'

Het nieuws over de paranormale ontmoeting kwam in april vorig jaar naar buiten. Hart van Nederland meldde dat destijds op basis van een brief van Joran. Daarna is er meerdere malen via advocaat Máximo Altez contact geweest tussen Van den Broeke en Van der Sloot, wat heeft geresulteerd in het filmpje van eind januari op de YouTube-account van de paragnost.

Kippenvel
Omdat Van den Broeke bezig was met een internetdocument van verklaringen van mensen die een paranormale ervaring hadden, vroeg hij Joran via diens advocaat zijn verhaal ook op te nemen. 'Ik had kippenvel na onze paranormale ontmoeting. Deze was echt gedragen door een hogere macht. Ik heb er lang over nagedacht of ik hem moest vragen,' verklaart hij.  

'Maar er zijn mensen die zelfs meer moorden dan Joran hebben gepleegd. Hij is uitgegroeid tot een soort Hollywoodmonster, dat gaat buiten alle proporties. Voorop staat dat ik niet goed praat wat hij gedaan heeft, hij heeft gelogen, hij is gokverslaafd geweest, hij heeft mensen pijn en verdriet gedaan.'

'Aan de andere kant zit in hem ook een heel gevoelig, klein, verward en ontredderd kindje. Dat moet ook een kans krijgen om op te bloeien,' redeneert Van den Broeke. 'De hogere macht gaat met iedereen een relatie aan.'

Pokervriend verschijnt ook
Van den Broeke vertelt dat ook zijn goede vriend Stan Pluijmen, al jaren een pokervriend van Joran, een keer 'verschenen is' aan de Nederlandse crimineel. Met zijn tweeën zouden ze ook een keertje 'aan zijn bed hebben gestaan'.

Tijdens die ontmoeting werd er niet gepraat, maar was er alleen sprake van 'heel veel liefde'. Van den Broeke werkt al enige tijd samen met Pluijmen, een Limburger die ook een hoog sensitief persoon zou zijn.

Complot
Pluijmen smeedde vlak voor de moord op de Peruaanse Flores samen met zijn pokervriend Joran een complot om een homoseksuele man, waarvan ze wisten dat deze kinderporno op zijn computer had staan, af te persen. Dit bleek uit een chatgesprek van Joran met Stan P., dat in mei 2011 in bezit kwam van AD.nl.

Joran bleek op 28 mei 2010, twee dagen voor Stephany's dood, nog slechts twintig euro op zak te hebben. Bij lange na niet genoeg om zijn hotelkamer te betalen of een taxi naar het vliegveld te nemen. Hij vreest dat de hoteleigenaresse, die hem met steeds meer wantrouwen aankijkt, hem voor 1 juni op straat zet.

'Gekke dingen doen'
'Als ze mij uit het hotel gooien ga ik weer gekke dingen doen. Het verschil tussen ons is dat ik mijn grenzen niet ken', zegt Joran tegen pokervriend Stan. Het wordt niet duidelijk waar Joran met 'weer' naar verwijst.

Stan blijkt Joran graag uit de brand te willen helpen. Ze zijn immers 'broeders voor het leven'. De jongen uit Valkenburg stelt meerdere mogelijkheden voor om snel geld te kunnen 'verdienen'.

Chatgesprek niet serieus
Van den Broeke laat weten dat hoewel hij Stan wel kent, hij Joran nooit heeft ontmoet. Hij vindt ook dat dit chatgesprek destijds te serieus werd genomen. Het medium zegt dat hij 'de dreigende moord van te voren aanvoelde en Stan Joran met een bluf die moord probeerde te voorkomen'.

Bekend als oplichter
Van den Broeke deed in 2005 mee in het tv-programma Er is Zoveel Meer van Irene Moors. Van den Broeke demonstreerde er zijn paranormale gaven. Later kwam uit dat hij de verkregen informatie niet op bovennatuurlijke wijze had verkregen, maar van het internet had geplukt. Gevraagd naar dit feit laat hij weten dat dat niet waar is.

'Ik sta nationaal nog altijd bekend als een grote oplichter. Maar er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die het tegendeel bewijzen: die laten zien dat ik een gave heb.'

'Het is echt heel erg, want het is wel waar allemaal. Via de media horen mensen dingen die niet waar zijn. Ze vergeten bijvoorbeeld dat ik toen ook een man heb opgespoord die al 40 jaar kwijt was. Ik heb mijn les daar van geleerd. Ik troost me met de gedachte dat als die mensen sterven, ze beter zullen weten. Maar goed, soms krijg je geen erkenning tijdens het leven...'

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (41%)
  • Patat (59%)
45477 stemmen