Volledig scherm
Burgemeester Bas Verkerk (links) in het dit jaar geopende nieuwe station Delft. © archieffoto AD

Meedenken over nieuwe burgemeester

Inwoners, bedrijven en instellingen in Delft kunnen de komende weken hun verlanglijstje met wensen voor de opvolger van burgemeester Bas Verkerk opstellen. Alle wensen van inwoners uit de stad zullen door de gemeenteraad worden gebruikt voor het maken van een profielschets waaraan een nieuwe burgemeester voor Delft moet voldoen.

Ook leden van het Delft Internet Panel mogen hun voorkeuren aangeven voor een nieuwe burgervader. Via het internetpanel worden circa 2500 Delftenaren regelmatig gevraagd om een online vragenlijst in te vullen. Bas Verkerk treedt volgend jaar juli af als burgemeester.

De vacatureprocedure voor een opvolger van burgemeester Bas Verkerk staat op het punt van beginnen, zo liet de gemeente Delft vrijdagmiddag weten. Commissaris van de koning Jaap Smit gaat het ministerie van Binnenlandse Zaken binnenkort vragen om een vacature voor een nieuwe burgemeester te openen.

Selecteren
In december moet de profielschets gereed zijn. Ook stelt de raad begin december een vertrouwenscommissie samen. Deze commissie krijgt de taak uit de binnengekomen aanmeldingen twee kandidaten te selecteren voor het (nieuwe) burgemeesterschap. Uiteindelijk kiest de gemeenteraad een van deze twee kandidaten. Vervolgens draagt minister Plasterk deze kandidaat voor aan de koning.

Reageren? hc.lezers@ad.nl