Volledig scherm
Steeds meer agenten krijgen ontslag vanwege integriteit. Foto ter illustratie © Getty Images/iStockphoto

Meer agenten krijgen ontslag om integriteit

Het aantal agenten dat voorwaardelijk of onvoorwaardelijk ontslag krijgt vanwege het schenden van de integriteit, is de afgelopen jaren licht gestegen. Vorig jaar hebben 134 agenten om die reden ontslag gekregen. Dat zijn er tien meer dan in 2017 en vier meer dan in 2016. 

Van de 134 agenten die vorig jaar ontslag kregen vanwege het schenden van de integriteit, werden er 67 onvoorwaardelijk ontslagen. Dat zijn er ruim meer dan een jaar eerder, maar minder dan in 2016. In 2017 ging het om 48 gevallen en in 2016 om 70. 

De meeste disciplinaire ontslagen werden gegeven vanwege het schenden van de integriteit in de privésfeer. Dat waren er 51. Voor het lekken, misbruiken of achterhouden van informatie werden 28 agenten bestraft.

De politie wil transparant zijn over de schending van integriteit binnen de eigen gelederen. ,,Het geweldsmonopolie, de handhaving van de regels en de mogelijkheid om mensen hun vrijheid te ontnemen, scheppen extra verantwoordelijkheid. De politie en haar medewerkers moeten het goede voorbeeld geven", laat de politie in een persbericht weten. Signalen van integriteitsschendingen door politieagenten worden altijd onderzocht. ,,Voor politiemensen die misbruik maken van hun positie en over de schreef gaan, is geen plaats in de organisatie. De politie moet betrouwbaar zijn en is open en transparant op momenten dat er sprake is van zulke schendingen.”