Meer besmettingen, maar schatting aandeel Britse variant opnieuw lager
De afgelopen week zijn door het RIVM 29.977 besmettingen geregistreerd. Dat is bijna 20 procent meer dan vorige week, toen 25.229 positieve tests geregistreerd werden. Een van de oorzaken van de stijging lijkt het het fors toegenomen aantal tests. Opnieuw heeft het RIVM de inschatting over de aanwezigheid van de Britse variant in Nederland naar beneden bijgesteld.
Delen per e-mail
Het percentage tests dat positief uitpakte ligt met 9,8 procent op het laagste niveau sinds eind september. Dat suggereert dat de strenge lockdown zijn vruchten afwerpt. Toch spreekt het RIVM van een ‘kwetsbare’ situatie. Versoepelingen moeten niet te snel worden doorgevoerd, stelt de rijksdienst.
De afgelopen kalenderweek lieten 263.291 personen zich testen op corona. Dat zijn ruim 70.000 personen meer dan in de week van 8 tot en met 14 februari, toen Nederland nog werd geteisterd door kou en winterweer. Dit is een stijging van 38 procent. Van de mensen die zich hebben laten testen is het deel met een positieve testuitslag afgelopen week gedaald naar 9,8 procent, een week eerder was dat nog 11,5 procent.
Vooral bij kinderen onder de twaalf werd vaker een besmetting geconstateerd. Sinds de basisscholen weer open zijn is het testbeleid bij deze groep gewijzigd: bij lichte klachten moeten ook zij naar de GGD-straat. Van de 25.831 afgenomen testen viel 8,6 procent positief uit. De week ervoor werden 14.852 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar getest, waarvan 10,5 procent een positieve testuitslag had.
Britse variant
Opnieuw heeft het RIVM zijn inschattingen over het oprukken van de Britse variant fors naar beneden bijgesteld. Voor 5 februari ging de inschatting voor het aandeel van de Britse variant in het totaal aantal besmettingen in twee weken tijd van 53,7 procent (inschatting op 9 februari) via 47,6 procent (inschatting op 16 februari) naar 38,7 procent (inschatting nu).
De aanwezigheid van de Britse variant wordt onderzocht in de zogeheten kiemsurveillance. Daarin wordt een aantal positieve coronamonsters onder het vergrootglas gelegd, om te kijken tot welke variant ze behoren. In de eerste weken van januari nam het aantal besmettingen van de Britse variant wat daar gevonden werd snel toe. Daarna was er echter sprake van een afvlakking.
Het meest recente reproductiegetal, dat van 5 februari, is 0,99. Een week eerder lag dat getal naar schatting op 0,96. Voor de Britse variant betrof het op 5 februari 1,14, voor de oude variant 0,9. Daarmee liggen de getallen een stukje dichterbij elkaar dan een week daarvoor. Toen was het 1,15 tegenover 0,84.
Ziekenhuizen
In de ziekenhuizen is de situatie redelijk stabiel. Het aantal nieuwe opnames bedroeg 1140, tegenover 1197 vorige week. Daarvan kwamen 240 mensen op de intensive care terecht, dat waren er vorige week 194. Er overleden 418 mensen aan corona, ongeveer net zoveel als vorige week.
De situatie in de ziekenhuizen verleidde voorman Ernst Kuipers gisteren tot redelijk optimistische uitlatingen, maar het RIVM waarschuwt voor teveel hosanna. ,,Ondanks de maatregelen, zien we dat het aantal meldingen per week op het zelfde niveau blijft en de afgelopen week weer iets stijgt. Dat is een kwetsbare positie. Bij te snelle versoepelingen zal het aantal besmettingen, en daarmee het aantal ziekenhuisopnames weer toenemen.”
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAnalyse
Het merk Mark: vroeger stond Ruttes hoofd niet eens op verkiezingsposters, nu ís hij de VVD
De verkiezingscampagne van de VVD leunt volledig op Mark Rutte, kortweg Mark. Met slim gekozen formuleringen wordt hij neergezet als de man waar u dolgraag op wilt stemmen. Waar de VVD voor staat, is minder belangrijk gemaakt. -
PREMIUM
De kunst van ouder worden: ‘Jong willen blijven is onzin’
Ouder worden is niet erg, zie het als een kunst die je later nog moet leren, zegt hoogleraar ethiek Frits de Lange (65) in zijn nieuwe boek. -
PREMIUM
Elke campagne is er wel een debat dat peilingen op z’n kop zet, neem nou ‘Roemer met een rietje’
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: de meeste kiezers hebben nog geen idee wat ze gaan stemmen. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUM
Partij die ‘gratis bier’ uitdeelt, valt hard door de mand
De VVD ligt onder vuur bij GroenLinks en D66 omdat de liberalen hun klimaatplannen niet laten doorrekenen. De VVD vindt de rekenmodellen te gemankeerd, maar volgens andere partijen ‘duikt’ de partij van Mark Rutte. -
PREMIUMJoost mag 't weten
Wat moet ik met die moeilijke boeken van mijn leesclub?
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?