Volledig scherm
Fietsverlichting. © AD

Meer boetes voor fietsen zonder licht

Het aantal fietsers dat op de bon geslingerd is als gevolg van het rijden zonder fietslicht is vorig jaar met ruim een derde toegenomen. In 2016 schreef de politie in totaal 34.671 boetes à 55 euro uit aan deze groep. Een jaar eerder waren dit er nog zo'n 26.000. 

Kijk onder dit bericht hoeveel boetes in jouw gemeente zijn uitgeschreven.

De toename van het aantal boetes blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij het CJIB. Ondanks deze toename is het totaal aantal uitgeschreven boetes fors lager dan zes jaar geleden, in 2011 slingerde de politie daarvoor nog zo'n 73.000 fietsers op de bon. 

Katwijk

Het risico om beboet te worden is in de ene gemeente veel groter dan in de andere. Waar landelijk gemiddeld twintig op de 10.000 inwoners worden beboet voor rijden zonder licht, telt de gemeente Katwijk 94 boetes per 10.000 inwoners. Ook Leiden (88), Tilburg (87), Ermelo (83) en Vlissingen (82) scoren fors boven het landelijk gemiddelde. 

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) deed in 2013 onderzoek naar het aantal fietsers dat in de wintermaanden met of zonder licht rijdt. Het Ministerie concludeerde destijds dat zo'n 40 procent van de fietsers geen (werkend) voor- of achterlicht had. In de vier grootste steden was dit zelfs zo'n 60 procent. Opvallend genoeg was in deze gemeenten het (relatieve) aantal boetes de afgelopen jaren niet veel hoger of zelfs lager dan het landelijk gemiddelde.

55 euro

Voor het fietsen zonder deugdelijk voor- of achterlicht ga je op de bon voor 55 euro. Fietsen met knipperlicht mag ook niet en kost je 55 euro. Je kan geen twee boetes krijgen als zowel je voor- en achterlicht ontbreekt. Het totaalbedrag blijft dan 55 euro.

Hoe zat het ook alweer met de regels? 

- Wit of geel licht voor; rood licht achter. 

- De lampen moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen; de lampen mogen niet knipperen.

- Losse lampjes moeten goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets overheen hangen. 

- Lampjes mogen wel vastzitten aan je jas of tas, maar niet aan je benen, armen en hoofd.

  1. Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meegesleurd door water
    VIDEO

    Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meege­sleurd door water

    Het lichaam van de Nederlander die sinds zondag in Spanje vermist was, is aangetroffen. Het gaat om een 66-jarige man uit Landgraaf, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Limburger verdween drie dagen geleden na een val in het door stortregens en overstromingen geteisterde binnenland bij de Costa Blanca. Door hevige regenval en overstromingen zijn zeker 3500 mensen in Spanje geëvacueerd.