Meer coronabesmettingen (1329): ‘Maar gelukkig geen verdubbeling en veel mensen laten zich testen’
Zet de hernieuwde opmars van corona door? De afgelopen week kwamen er 1329 besmettingen bij. Dat is voor de vierde week op rij een (forse) stijging. Maar de stijging wordt vooral veroorzaakt doordat steeds meer mensen zich laten testen. Het percentage positieve testen is met 1 procent gelijk gebleven aan een week eerder. Dat meldt het RIVM in de wekelijkse update.
Delen per e-mail
Een week eerder waren er 987 nieuwe besmettingen en dat was toen bijna een verdubbeling vergeleken met de week dáárvoor. ,,We waren erg benieuwd of deze week wéér een verdubbeling te zien zou zijn, maar dat is gelukkig niet het geval”, zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. ,,Positief is ook dat veel mensen zich laten testen.”
Het RIVM ziet wel ‘dat er iets niet goed gaat', maar de nieuwste cijfers baren nog geen al te grote zorgen. Het RIVM blijft erop hameren de regels (met name de 1,5 meter afstand houden) na te leven. Het gaat Timen te ver om te concluderen dat dat alweer vruchten afwerpt, nu het aantal besmettingen minder hard lijkt te stijgen dan werd gevreesd.
Er zijn de afgelopen week 23 patiënten gemeld die door Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er vier meer dan de week daarvoor. Er zijn negen coronapatiënten als overleden gemeld, twee meer dan in de week ervoor.
Meer testen
Het aantal nieuwe personen dat positief getest is in Nederland neemt dus verder toe, maar - over een hele week bekeken - minder hard dan vorige week. De stijging komt mede door het toenemend aantal mensen dat zich laat testen. Tussen 20 juli en 26 juli hebben 111.764 personen zich laten testen bij de testlocaties van de GGD. Dat zijn 22.878 meer testen dan de week daarvoor, toen 88.886 testen werden afgenomen. Het percentage positieve testen is met 1 procent gelijk gebleven aan een week eerder.
Het reproductiegetal (dat aangeeft hoeveel personen worden besmet door één coronapatiënt) is gestegen naar 1,40. Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen weer 140 andere mensen besmetten. Vorige week lag dit getal nog op 1,29, waarmee het toen voor het eerst in lange tijd weer boven de 1 uitkwam. Toch baart ook het reproductiegetal nog geen al te grote zorgen. ,,Want de foutmarge van dat getal is met deze relatief lage cijfers nog vrij groot”, aldus een woordvoerder van het RIVM.
Reproductiegetal
Als het reproductiegetal boven de 1 ligt, breidt het virus zich uit. Is het getal lager dan 1, dan ‘dooft’ het virus langzaam uit. In februari en maart, toen het virus in hoog tempo door Nederland trok, lag het reproductiegetal rond de 2.
Het toenemend aantal ‘brandhaardjes’ in Nederland baart de meeste zorgen: lokale clusters van drie of meer aan elkaar gerelateerde besmettingen. Er zijn op dit moment 133 van die actieve brandhaardjes in Nederland. Vorige week lag dat nog onder de honderd.
De regionale verschillen zijn groot. Met name in Zuid-Holland en Noord-Holland is een toename te zien in het aantal meldingen. Het aantal besmettingen in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland blijft stabiel laag. Net als vorige week telt Zuid-Holland veruit de meeste coronabesmettingen. De laatste veertien dagen werden in de provincie 1024 nieuwe patiënten geteld, wat gelijk staat aan 27,6 per 100.000 inwoners. Ook Zeeland telt relatief veel coronapatiënten (22,4 per 100.000), gevolgd door Noord-Holland en Utrecht.
Zorgen
Hoewel de huidige cijfers zorgen baren, zijn de weekcijfers nog steeds erg bescheiden vergeleken met het hoogtepunt van epidemie in Nederland, eind maart. Op 31 maart bijvoorbeeld, werden toen in één dag 722 ziekenhuisopnames en 175 doden gemeld. Dat het echter snel kan gaan, is duidelijk: slechts ruim een maand voor die 31 maart werd de eerste coronapatiënt in Nederland gemeld.
Kijk hier naar onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil. -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
Grapperhaus kondigt disciplinair onderzoek aan naar 'dreigende’ topman NCTV
Er komt een disciplinair onderzoek naar NCTV-topman Paul Abels. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus vandaag aangekondigd. Abels was chef van een team analisten van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, dat jarenlang zonder wettelijke grondslag privacygevoelige informatie zou hebben verzameld en zou opereren zonder kritische geluiden te dulden. Op een publicatie daarover reageerde Abels met dreigende taal. -
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’ -
PREMIUM
Zorg om vakantie in Frankrijk: ‘Als er een lockdown komt, rijden we terug’
Terwijl veel Nederlanders net in Frankrijk zijn, of op het punt staan te vertrekken, stijgt het aantal besmettingen er snel. Reisbrancheorganisatie ANVR maakt zich grote zorgen. ‘We kunnen niet anders doen dan afwachten.’
-
Automobilist rijdt expres in op wielrenner die middelvinger naar hem opsteekt: jaar rijbewijs kwijt
Een 23-jarige man uit Megen reed op 6 februari met zijn rode Opel Astra in op een wielrenner in Oss, omdat deze man zijn middelvinger had opgestoken. De automobilist ging er vervolgens als een haas vandoor, zonder zich te bekommeren om het slachtoffer. De politierechter in Den Bosch veroordeelde de man voor een ‘poging tot toebrengen van zwaar letsel’ en ‘doorrijden na een aanrijding’. -
PREMIUM
Op vakantie naar een 'oranje' land: 'Haalt regering mij terug als ik strand?'
Een vakantie in coronatijd kan grote gevolgen hebben als het reisadvies van de vakantiebestemming, zoals nu voor Barcelona, ineens oranje kleurt. Voor het onbezorgde vakantiegevoel, maar ook voor uw loon. Zes antwoorden op vragen over wat er kan gebeuren als u tóch gaat. -
Frank in quarantaine
Daar moet wat aan te doen zijn, meneer De Jonge en de GGD’s van Nederland
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 394. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.