Volledig scherm
Koen Everink werd door messteken om het leven gebracht. © Robin Utrecht

'Meer daders bij moord Everink'

Het is zeer waarschijnlijk dat miljonair Koen Everink is vermoord door meerdere personen. Met die conclusie uit een nieuw rapport van forensisch laboratorium IFS hoopt de familie van verdachte Mark de J. dat justitie méér onderzoek gaat doen naar de moord op Everink.

De familie van Mark de J., die al 17 maanden in de cel zit, blijft heilig geloven in zijn onschuld. De 30-jarige ex-tenniscoach beweert onschuldig te zijn en zegt dat hij de avond van de moord zelf werd ontvoerd. Onlangs loofde de familie 40.000 euro uit voor de gouden tip die het verhaal van De J. ondersteunt, maar dat heeft nog niet veel opgeleverd.

Wél heeft de familie het dossier laten onderzoeken door forensisch laboratorium IFS, compleet met alle foto's van de verwondingen van Everink en de manier waarop hij op 4 maart 2016 werd aangetroffen in zijn huis in Bilthoven. De belangrijkste conclusie daaruit is dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat Everink niet door één persoon is omgebracht.

Aanwijzingen

Volledig scherm
© Petra Urban

IFS heeft daar diverse aanwijzingen voor: de linkerhand van Everink lijkt op zijn rug te zijn gehouden tijdens de worsteling. Dat blijkt onder meer uit de houding van hand en pols en het feit dat er geen verwondingen op de linkerhand zaten. Daaruit zou blijken dat hij zich daarmee niet kon verdedigen.

Een andere aanwijzing is dat er waarschijnlijk drie messen zijn gebruikt, plús een handdoek om Everink te smoren en mogelijk nóg een stomp voorwerp. Veel wapens voor één dader.

IFS concludeert daarom dat het 'veel waarschijnlijker' is dat meerdere daders Everink hebben vermoord, dan slechts één persoon. De verdediging hamert er ook al langer op dat meer onderzoek moet worden gedaan naar onbekende dna-sporen op de plaats delict en in de auto van De J., die kunnen wijzen op andere daders. Dit nieuwe rapport moet die onderzoekswens van de verdediging nader onderbouwen.

Vertraging

Omdat de rechtbank extra dna-onderzoek niet nodig vond, stopte advocaat Pieter Hoogendam in mei met de verdediging van De J. Daardoor liep de zaak maanden vertraging op. Maandag gaat de zaak verder en zal De J.'s nieuwe advocaat Bob Kaarls met het IFS-rapport in de hand, opnieuw vragen om extra onderzoek.

Mark de J. (toen nog tenniscoach van Robin Haase) zou Everink in de nacht van 3 op 4 maart 2016 in zijn huis in Bilthoven hebben doodgestoken, na een ruzie over een gokschuld die de De J. had bij Everink.