Meer dan 140 voetbalfans opgepakt voor aanvang duel Ajax-Juventus

update/videoIn de aanloop naar de wedstrijd tussen Ajax en Juventus zijn vandaag in Amsterdam tientallen voetbalsupporters van zowel de Italiaanse als de Nederlandse club aangehouden. 

Volledig scherm
De politie bij Ajax-fans in Amsterdam tijdens de UEFA Champions League. © VI Images

De Juventus-fans hadden onder meer vuurwerk, uitschuifbare wapenstokken, pepperspray en een hamer bij zich, aldus de politie. De Italianen zijn met bussen overgebracht naar een cellencomplex.

De politie heeft twee groepen Italiaanse voetbalsupporters opgepakt. Een groep van 46 fans die bij de Johan Cruijff ArenA in een metro richting de binnenstad stapte, werd door Italiaanse vertegenwoordigers van justitie, die de Nederlandse politie bijstaan, herkend en aangehouden. De tweede groep, van 61 personen, werd in de omgeving van het stadion in de kraag gevat.

De tekst gaat door onder de foto...

Volledig scherm
De ingenomen wapens © Politie Amsterdam

Entrada

Ook een onbekend aantal fans van Ajax is zo’n twee uur voor de thuiswedstrijd tegen Juventus aangehouden. Ze wilden deelnemen aan een zogenoemde entrada, een feestje waarmee supporters van de Amsterdamse club soms belangrijke duels inluiden.

De entrada gaat altijd gepaard met veel gezang en vuurwerk. De politie liet vanmorgen al via verschillende kanalen weten dat het afsteken van fakkels en vuurwerk verboden was omdat de veiligheid van winkelend publiek en concertbezoekers niet in gevaar mocht worden gebracht.

De politie en mobiele eenheid waren met veel man op de been bij de ArenA Boulevard naast de Johan Cruijff ArenA, waar de entrada zou plaatsvinden. Ze fouilleerden fans en hielden ze aan als ze vuurwerk bij zich hadden. De gearresteerde fans lopen het risico op een stadionverbod. Toen er even later toch vuurwerk werd afgestoken tijdens de entrada, zette de politie een waterkanon en paarden in. Tijdens de ongeregeldheden die toen ontstonden, werden ook supporters aangehouden.

Op Twitter wordt kritisch gereageerd op het optreden van de politie. ,,Dit. Er is NIKS aan de hand als de politie gewoon ff van een afstandje toekijkt. Totaal onnodig dit”, schrijft Jurian Ubachs. Andre van Dorp schrijft op Twitter: ,,Weet niet welke situatie onveiliger is.. feestje met paar fakkels of deze belachelijke actie #ajajuv”.

In de Johan Cruijff ArenA speelt Ajax vanavond om 21.00 uur in de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus.

Volledig scherm
Politie en fans buiten de Arena voor aanvang van het duel tussen Ajax en Juventus. © REUTERS
  1. 
Oud-eigenaar S.E. Fireworks alsnog beschuldigd: ‘Wanneer houdt dit op?
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks alsnog beschul­digd: ‘Wanneer houdt dit op?

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.