Volledig scherm
Peter M. © Politie/Boas Photo

Meer dan 50 tips over ontsnapte Peter M., onderzoek richt zich op bekenden van M.

Met man en macht zijn politie en justitie op zoek naar de 43-jarige voortvluchtige psychiatrisch patiënt Peter M. Die ontsnapte zaterdag tijdens een onbegeleid verlof uit de omstreden forensisch psychiatrisch kliniek in Den Dolder. Dat is dezelfde kliniek waar ook Michael P., de moordenaar van Anne Faber, verbleef. De politie heeft inmiddels meer dan vijftig tips gekregen over de verdwijning. Onderzocht wordt of M. mogelijk hulp heeft gehad rondom zijn ontsnapping.

Tot grote frustratie van de politie en justitie werd pas woensdagochtend via deze nieuwssite bekend dat M. zaterdag was ontsnapt. Hij was op dat moment al drie nachten weg en zonder zijn medicijnen. Zijn familie waarschuwt dat hij zonder medicijnen ‘levensgevaarlijk’ kan zijn. FPA Utrecht, zoals de kliniek tegenwoordig heet, had het vertrek van M. niet gemeld bij burgemeester Koos Janssen. Ook een klankbordgroep van ondernemers en bewoners werd niet door de kliniek bijgepraat.

Politiemedewerkers vertellen dat ze het beu zijn dat ze nu wederom de problemen van de kliniek moeten oplossen. Daarbij doelen ze op het feit dat Michael P. in de kliniek in Den Dolder tal van vrijheden had en in staat was Anne Faber te doden en te verkrachten. ,,En nu moeten we hem zo snel mogelijk vinden. Terwijl de kliniek dagen stilhoudt dat de man vertrokken is.”

Risicoprofiel

Hoewel jaarlijks honderden patiënten weglopen uit klinieken als die in Den Dolder is deze ontsnapping anders, mede door de voorgeschiedenis. Minister Dekker spreekt zijn grote frustratie uit over een nieuw incident bij de kliniek. En terwijl de directeur van de kliniek zegt dat M. een laag risicoprofiel heeft, meldt de politie een paar uur later juist dat de man wél gevaarlijk is. Aan het begin van de avond besluit hoofdofficier Rutger Jeuken zelfs foto’s van M. te verspreiden, om zo ook de hulp van burgers in te schakelen. ,,We moeten hem natuurlijk zo snel mogelijk vinden. Men maakt zich zorgen,” zegt iemand die betrokken is bij dit besluit. ,,Als er iets ergs gebeurt met deze man kunnen ze in elk geval niet zeggen dat we er niet alles aan hebben gedaan.”

Een deel van het onderzoek spitst zich nu toe op (voormalig) medepatiënten waarmee M. mogelijk contact had. Medewerkers van de kliniek proberen uit te vinden met wie hij met meeste contact had, en waar deze mensen zich normaal gesproken ophouden. Het gaat daarbij om bekenden van M. in de kliniek, maar ook om mensen met wie hij buiten de kliniek omgang had. Hebben ze hangplekken waar ze veel zijn, of een favoriete snackbar? Tot hun schrik en verbazing merkten de kliniekmedewerkers woensdag op dat deze personen onbereikbaar waren. Ook wordt onderzocht of M. mogelijk is vertrokken naar het buitenland. Zus Jannienne vertelde gisteren bij tv-programma Pauw  dat haar broer had gezegd dat hij naar Duitsland zou willen gaan. Bij een eerdere ontsnapping uit een kliniek dook hij ook al op in het buitenland. ,,Hij is toen bijna in Noorwegen terecht gekomen.”

Mogelijk is zelfs een bekende van M. uit de kliniek betrokken bij de ontsnapping, melden goed ingevoerde bronnen. De politie meldt dat inmiddels meer dan 50 tips zijn binnen gekomen. ,,Die worden uiteraard allemaal goed onderzocht,” zegt een woordvoerder.

Kijk hier naar het verhaal van de zus van  Peter M. :

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”