Meer dan zestig horecaondernemers vechten bij rechter tegen coronasluiting
Meer dan zestig horecaondernemers verzetten zich tegen de noodgedwongen coronasluiting. Ze hebben zich aangesloten bij het kort geding van de Haagse Bodega De Posthoorn om weer open te gaan. De rechter doet vanmiddag nog uitspraak.
Het kabinet maakte vorige week dinsdag een pakket strengere maatregelen bekend, om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk. De maatregelen zijn ‘willekeurig en disproportioneel’, aldus de ondernemers. ,,Ook na de sluiting van de horeca zal corona er nog steeds zijn. Wat wel zou verdwijnen is een groot deel van de mooie horecabedrijven die ons land rijk is’’, zei advocaat Simon van Zijll namens de eisers.
Volgens de advocaat heeft de Staat het advies van het Outbreak Management Team (OMT) in de wind geslagen. In dit document leest Van Zijll dat een deel van de horeca best open zou kunnen blijven. Het gaat dan vooral om restaurants. Ook vindt de advocaat het onterecht dat de horeca de grootste klappen van de crisis op moet vangen, terwijl volgens hem het aantal besmettingen dat gerelateerd wordt aan de horeca marginaal is. Het gaat volgens Van Zijll om slechts 1,8 procent. ,,Ondernemers hebben kosten noch moeite gespaard om maatregelen te nemen. Na de vorige sluiting van 2,5 maand hebben velen hun spaargeld moeten aanspreken of extra leningen moeten afsluiten. Een nieuwe sluiting veroorzaakt een vloedgolf aan faillissementen. De ondernemers willen hun zaak coronaproof open houden.”
Uitzonderlijke positie
De Staat betoogde echter dat er geen andere mogelijkheid is dan sluiting. ,,We bevinden ons middenin de tweede golf, vooralsnog zwelt die nog aan in plaats van dat deze afzwakt”, aldus de landsadvocaat. Er is ‘zonder meer’ sprake van ingrijpende maatregelen, gaf hij toe. ,,Maar we zitten nu in een uitzonderlijke positie.”
Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, opperde een dag na de bekendmaking van de maatregelen dat restaurants mogelijk open konden blijven. Ze moeten dan wel onder meer gezondheidschecks blijven uitvoeren en de 1,5 meter afstand moet gewaarborgd zijn. Volgens de landsadvocaat wordt daar onderzoek naar gedaan en is er overleg over met Koninklijke Horeca Nederland. Al is het niet waarschijnlijk dat er binnen de afgesproken vier weken versoepelingen gaan komen. ,,Daar is het aantal besmettingen te hoog voor.”
Dat maar een beperkt aantal mensen corona oploopt in de horeca, is volgens de landsadvocaat niet waar. De cijfers liggen vermoedelijk veel hoger dan in rapportages wordt genoemd omdat het bron- en contactonderzoek met het huidig aantal besmettingen niet meer goed is uit te voeren. ,,De helft van de mensen zegt thuis te zijn besmet, maar de relevante vraag hier is hoe corona het huis binnen komt.”
Afgelopen vrijdag gaf een rechter in Berlijn elf restaurants daar gelijk in kort geding. Inzet van die zaak was de opgelegde sluitingstijd van restaurants om 23.00 uur. De rechter zei dat de Duitse gezondheidsautoriteiten van het Robert Koch Instituut met hun statistieken hebben aangetoond dat sluiting op een bepaalde tijd geen extra voordeel oplevert naast de reeds ingevoerde beperkingen, zoals bijvoorbeeld hygiënische maatregelen of maximale aantallen klanten.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Baby Ajay bleef tot ieders verbazing leven, maar nu blijkt zijn huis niet veilig voor hem
Ajay Louwen zou slechts enkele minuten oud worden, zeiden de artsen. De kleine jongen bleef, tot ieders grote verbazing, leven. Maar zijn dolgelukkige ouders, Utrechters Elisa (24) en Ricardo (25), kampen met nieuwe zorgen. De baby wordt bijna ontslagen uit het ziekenhuis maar kan vanwege zijn zwakke gezondheid niet wonen in hun huurhuis met vocht, schimmelplekken en herrie. -
Nieuwe debatregels: microfoon gaat uit als Trump spreekt en Biden luistert, en andersom
Om een herhaling van het debacle van het eerste verkiezingsdebat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden te voorkomen, worden de microfoons tijdens het debat van komende vrijdag regelmatig gedempt. Dat heeft de organisator van het debat laten weten, aldus persbureau Reuters. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUMvideo
Les van Mexicaanse griep: Nederland zal straks massaal bijwerkingen melden
Bij Lareb, het landelijke bijwerkingencentrum, zetten ze zich nu al schrap om straks alle meldingen te kunnen verwerken als er nieuwe coronavaccins op de markt komen. Het centrum wil voorkomen dat er in de beginfase bijwerkingen over het hoofd worden gezien. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs.
-
PREMIUMRechtszaak
Vergreep de klusjesman zich jaren aan zwakbegaafd kind? ‘Hij kreeg een rood hoofd toen ik binnenkwam’
Jarenlang kwam de 58-jarige C. de W. in Zwijndrecht bij een zwakbegaafde familie over de vloer als huisvriend. Hij voerde klusjes uit, verzorgde uitstapjes en gaf cadeautjes aan de verstandelijk beperkte dochter. Elke zaterdag schoof ook zijn eigen gezin aan tafel voor een gezamenlijk diner. Een traditie die in 2019 abrupt stopte toen het meisje een ‘geheim’ verklapte. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM19
Europa en VS oefenen sinds de oorlog druk uit op Nederland om meer gas te leveren
Zowel Europa als de Verenigde Staten oefenen druk uit op Nederland om meer gas te leveren. Naast gas uit Groningen - tot dusver een no go - valt het oog op gas onder de Noordzee.