Volledig scherm
Mosselboten liggen voor anker in de haven van Yerseke © anp

'Meer drugssmokkel in Zeeuwse havens'

Er lijkt er een toename te zijn van drugshandel in Zeeuwse havens, zo constateert voorzitter van de havendriehoek in Zeeland, Jan Gelok. In gesprek met BNR geeft hij aan dat dit het gevolg is van een grote reorganisatie, waardoor het aantal controles is afgenomen.

Volledig scherm
Jaap Gelok © anp

Gelok is voorzitter van de havendriehoek, die onder meer bestaat uit verschillende Zeeuwse havens, burgemeesters, de marechaussee en het Openbaar Ministerie. Hij ontving al meerdere signalen van vissers, die zeggen benaderd te zijn om voor veel geld pakketjes op zee op te pikken, met als doel die vervolgens de havens in te smokkelen.

Hij denkt dat de toename van drugshandel het gevolg is van een grote reorganisatie, die er voor heeft gezorgd dat er minder controles plaatsvinden: ,,Vroeger had je de Waterpolitie. Die gebruikte zijn eigen vaartuigen en er was sprake van een structurele controle. Nu is de Nationale Politie verantwoordelijk voor niet alleen het water, maar voor een veel groter deel. Het taakveld is verbreed, waardoor de aandacht voor toezicht vermindert."

6 agenten
Sinds de reorganisatie zijn er op papier nog maar zes agenten bezig met controles, zegt Gelok. Hij doet daarom een dringende oproep aan minister Ard Van der Steur (Veiligheid van Justitie) om meer controleurs in te zetten. De minister heeft inmiddels op zijn beurt toegezegd hier fulltime een officier van justitie op te zetten.

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 3. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”