Meer geld voor basisschoolleraren, maar acties nog niet voorbij
Nieuwe caoBasisschoolleraren gaan er vanaf het nieuwe schooljaar flink op vooruit. Ze krijgen 2,5 procent loonsverhoging en honderden euro's extra in oktober. Daar komt het extra geld dat het kabinet in het vooruitzicht had gesteld nog bovenop. Het gaat nu in totaal om een bedrag van 340 miljoen euro. Het is het resultaat van langdurige acties, maar die zijn hiermee nog niet afgelopen.
Werkgevers en werknemers bereikten vandaag een akkoord over een nieuwe cao voor het basisonderwijs. De cao loopt tot en met 1 maart volgend jaar. Deze wordt in de komende weken voorgelegd aan de achterbannen van zowel de werkgevers- als werknemersorganisaties.
In totaal krijgen de leraren er 340 miljoen bij: 270 miljoen die ze erbij hebben gestreden met stakingen en 70 miljoen door afschaffing van een bestaande regeling, de zogenoemde functiemix. Alle medewerkers in het basisonderwijs krijgen in oktober een eenmalige uitkering van 750 euro. Alle leraren krijgen bovendien een loonsverhoging van 2,5 procent per 1 september. Ze krijgen daar bovenop een nieuwe, flink hogere salarisschaal. De loonsverhoging kan daardoor voor sommige leraren flink hoger uitpakken, maar het is nog onduidelijk hoe groot de variatie precies gaat zijn.
Salariskloof
Deze maatregelen zijn overigens nog niet voldoende om de salariskloof met het voortgezet onderwijs compleet te overbruggen. Zowel de werkgevers- als de werknemersorganisaties stellen dat het nu aan de politiek is om dit gat verder te dichten en daarmee het lerarentekort in het basisonderwijs aan te pakken.
Leraren, onderwijsbonden, schoolleiders en schoolbesturen gingen begin vorig jaar en ook dit jaar massaal de straat op uit onvrede over hun salaris. In totaal eisten zij 1,4 miljard euro voor betere salarissen en vermindering van de werkdruk. Met de eerder toegezegde 720 miljoen namen zij naar eigen zeggen geen genoegen. Het is dan ook de vraag of de achterban nu wel akkoord zal gaan met dit nieuwe pakket maatregelen.
Actiebereidheid
De verwachting is dat de actiebereidheid onverminderd groot is
De verwachting van vakbond PO in Actie is dat de leraren de nieuwe maatregelen te mager zullen vinden. Woordvoerder Thijs Roovers van PO in Actie: ,,Dit is het beste resultaat met de middelen die nu beschikbaar waren. De docenten die het langst in het onderwijs werken, gaan er het meest op vooruit. Maar onze acties gaan door, want de politiek is nu weer aan zet. Dit is geen toverstokje. Dit is pas het begin van een stokje en daar moet nog een stukje bovenop. Dat kunnen wij er niet bij toveren, dat moet de politiek doen."
Rinda den Besten, voorzitter PO Raad, benadrukt dat de sector nog 600 miljoen euro tekort komt om de loonkloof met het voortgezet onderwijs te dichten. ,,Uit onafhankelijk onderzoek is nu pijnlijk duidelijk geworden dat er geen verschil zit tussen de complexiteit van het werk dat leraren op basisscholen doen en wat hun collega’s op middelbare scholen doen. Maar we kunnen geen cao afsluiten met geld dat we niet hebben.”
Den Besten is wel blij dat er na vier maanden onderhandelen met de bonden al een akkoord ligt. ,,Dat is een record. De vorige keer duurde het veertien maanden. We hebben allemaal de schouders eronder gezet. Na de zomer gaan alle leraren dit op hun salarisstrookje terugzien. En dat komt hen ook toe.”
De PO Raad wil nog niet zeggen of wat hen betreft de acties ook door gaan. ,,Er moet eerst een definitief akkoord zijn. Als op 1 juli alle handtekeningen eronder staan, gaan wij bepalen hoe we verder willen."
Ruimer
Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) is blij dat werkgevers en werknemers tot een akkoord zijn gekomen. Volgens de minister hebben de sociale partners voldaan aan de voorwaarden die door het kabinet waren gesteld. Al het beschikbaar gestelde geld gaat naar salarissen en de bovenwettelijke ww is genormaliseerd. Die regeling voor werkloze leraren was ruimer dan in andere sectoren. Slob: ,,Hiermee is de weg vrijgemaakt om na het werkdrukakkoord ook de salarissen te gaan verbeteren."
Een gemiddelde basisschoolleerkracht gaat er 8,5 procent op vooruit, rekent Slob. Dat komt neer op 3100 euro bruto per jaar. De minister benadrukt dat het werk nog niet klaar is, ondanks de forse stappen die nu zijn gezet. ,,We hebben elkaar de komende tijd nog hard nodig om het onderwijs te verbeteren. Ik ben zeer gemotiveerd om hier met alle betrokkenen aan te blijven werken."
We hebben elkaar de komende tijd nog hard nodig om het onderwijs te verbeteren
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM7
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMONDERZOEK/met video21
Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop. -
Afrekening na excuses voor slavernijverleden verdeelt Kamer
Na de excuses van het kabinet voor het slavernijverleden, gaat het nu over het geld dat ermee gepaard gaat. De 229 miljoen die is gereserveerd, is voer voor discussie in de Tweede Kamer. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
PREMIUMmet video
Jongeren en de Holocaust? ‘We kunnen beter bezig zijn met de conflicten van nu’
Volgens een onderzoek zou bijna een kwart van de Nederlandse jongeren vinden dat de Holocaust een ‘mythe’ is of dat er veel minder Joden zijn vermoord dan in de geschiedenisboeken staat. Op straat blijken jongvolwassenen de Holocaust vooral te zien als iets uit het verleden. Ze maken zich eerder druk om volken die nu worden onderdrukt, zoals de Oekraïners, Oeigoeren en Palestijnen. -
-
-
PREMIUM
Populariteit Engelse boeken slecht voor het Nederlands? ‘Fantastisch dat jongeren überhaupt lezen’
De verkoop van Engelstalige boeken is geëxplodeerd het afgelopen jaar. Boekhandels reageren pragmatisch en breiden hun afdeling ‘Engelstalig’ uit, maar belangenclubs uiten hun zorgen over de toekomst van het Nederlandstalige boek. -
Trotse minister: Proef met geld voor werkdrukverlaging scholen succesvol
Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) is zeer te spreken over de proef waarbij docenten in het basisonderwijs zelf mogen bepalen hoe extra geld voor werkdrukverlaging wordt ingezet. 'Hier staat een trotse minister', aldus Slob vanmiddag in de Tweede Kamer.