Volledig scherm
Een ballonnetje wordt gevuld met lachgas. © ANP XTRA

Meer gezondheidsklachten door lachgas

Het aantal meldingen van gezondheidsklachten door het gebruik van lachgas bij personen van 13 jaar en ouder neemt snel toe. In 2015 waren er 13 meldingen, in 2018 waren het er 54. In de eerste helft van 2019 werden al 67 gezondheidsklachten gemeld.

Opvallend is dat vaker sprake is van langdurig gebruik en het gebruik van extreme hoeveelheden (meer dan 50 ballonnen of patronen).  Dat bericht het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), dat onderdeel is van het UMC Utrecht, in zijn jaaroverzicht over 2018.

Veelvoorkomende klachten waren misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast kwamen ook meldingen binnen over pijn op de borst, een verminderd zicht, verwardheid en angst.

Diverse gebruikers hadden last van tintelingen of een verdoofd gevoel in de armen en/of benen. Die klachten kunnen wijzen op een tekort aan vitamine B12. Dat tekort kan ontstaan door overmatig gebruik van lachgas. Neurologische klachten worden meestal na langdurig gebruik gezien, maar kunnen ook voorkomen na éénmalig gebruik van een grote hoeveelheid lachgas. 

Het NVIC vindt de stijging van het aantal lachgasmeldingen een zorgelijke ontwikkeling.

Het NVIC is de nationale vraagbaak voor huisartsen, medisch specialisten en andere hulpverleners bij acute vergiftigingen.

Er wordt steeds meer lachgas gebruikt, dat zie je ook terug in d elege lachgaspatronen op straat. Kunstenaar Rik Atteveld maakte de Domtorenen van gevonden lachgaspatronen:

  1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
    PREMIUM
    TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

    Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

    Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”