Naast schade aan de huizen hebben Groningers ook vaker last van schade aan hun gezondheid
Volledig scherm
Naast schade aan de huizen hebben Groningers ook vaker last van schade aan hun gezondheid © anp

Meer gezondheidsklachten Groningers door bevingen

Groningers die frequent worden getroffen door aardbevingen hebben vaker last van hun gezondheid dan hun provinciegenoten die dat nooit of maar één keer meemaken. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoofdpijn, concentratiestoornissen, maag- en darmklachten. Ze komen allemaal vaker voor in de regio waar vaak aardbevingen zijn, dan in de gebieden waar de aardkorst rustig op zijn plek blijft liggen. Ook zijn de mensen uit de regio rond Loppersum vaker neerslachtig en hebben ze meer last van negatieve gevoelens.

De onderzoekers baseren hun conclusies op de antwoorden die inwoners invulden op een vragenlijst. Om de verschillen in de verscheidene gebieden goed in kaart te kunnen brengen, werden mensen uit de hele provincie ondervraagd. Tot en met 2017 wordt op deze manier regelmatig gecontroleerd hoe het is gesteld met hoe de Groningers hun eigen gezondheid ervaren.

Geen klagers
Onderzoeker Tom Postmes stelt dat de uitkomsten serieus genomen moeten worden, ook al moesten de inwoners op eigen gevoel hun gezondheid beoordelen. ,,Deze mensen zijn geen klagers'', aldus Postmes. ,,De zorg voor de mensen in dit gebied moet voorop staan, met name bij mensen die voor de zoveelste keer schade krijgen. Wat je kunt doen is deze mensen ontzorgen tijdens de schadeafhandeling.''

Ook moet volgens Postmes de drempel lager worden om met klachten naar de dokter te gaan. ,,Het is ook heel belangrijk om verder te onderzoeken welk vangnet er is in de sociale omgeving, want deze mensen gaan niet zo snel naar de huisarts. Ik adviseer om dit langs meerdere sporen aan te pakken. Dat kan de gezondheidsklachten verkleinen en de weerbaarheid vergroten.''

Gronings Perspectief
Het onderzoek is ingesteld door de Nationaal Coördinator Groningen Hans Albers en wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, onder de naam Gronings Perspectief. Het moet in kaart brengen wat de precieze gevolgen zijn voor de gezondheid en woonbeleving in het gebied waar gaswinning vaak aardbevingen veroorzaakt.

Gaswinning op zichzelf leidt niet tot meer gezondheidsklachten, zo concludeerden de onderzoekers. Ook zijn Groningers 'bijzonder trots op en tevreden over' de plek waar ze wonen.