Volledig scherm
Sticker van Legionella Preventie op de gast waar de brandslang in een kantorenpand hangt. © ANP

Meer legionellabesmettingen dan ooit tevoren: 561 besmettingen, 31 doden

Een recordaantal van 561 Nederlanders hebben vorig jaar een legionellabesmetting opgelopen. Van hen zijn er 31 overleden, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

Het gaat om een forse toename. In 2016 raakten 454 mensen besmet, van wie er twintig zijn overleden.

De toename hangt mogelijk samen met de verandering van het klimaat. Door het warme weer worden zogeheten koeltorens in gebouwen, ideale plekken voor de legionellabacterie, intensiever gebruikt. 

Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken. Soms veroorzaakt de bacterie een zware longontsteking, beter bekend als de veteranenziekte. Volgens het RIVM is er meer onderzoek nodig om de oorzaken van het gestegen aantal legionellabesmettingen vast te stellen.

Ook meer griepgevallen

Het RIVM registreert elk jaar de luchtweginfecties. Wat volgens het instituut ook opviel: in de winter van 2017/2018 werden 900.000 mensen ziek door het griepvirus. In 2016/2017 waren dat nog zo’n 400.000 mensen minder.

Door het hoge aantal griepgevallen lagen veel ziekenhuizen maanden overvol met patiënten. Zij moesten wegens complicaties van griep, meestal longontsteking, opgenomen worden.

Het aantal tuberculosemeldingen nam af tot 787 en het aantal gevallen van de veelbesproken Q-koorts bleef stabiel met 23 meldingen.  De onderzoekers van de RIVM melden wel dat de werkelijke aantallen van de genoemde infecties waarschijnlijk hoger liggen. 

  1. Nederlandse journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’
    Video

    Nederland­se journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’

    Journalist en historicus Rutger Bregman, die vorige week werd uitgescholden door Fox News-presentator Tucker Carlson, heeft diens tv-programma opzettelijk ontregeld. Dat vond hij nodig om zijn punt te maken, hoewel hij naar eigen zeggen wel overkwam als een ‘verwaande kwast’. ,,[Want] je entert iemands talkshow en je hebt met voorbedachten rade een plan om de boel op stelten te zetten.’’