Meer loon en zicht op bonus voor top ING
ING wil topman Ralph Hamers ruim 28 procent loonsverhoging geven. Als het aan de raad van commissarissen ligt stijgt zijn vaste salaris van 1,27 miljoen euro van afgelopen jaar, naar 1,63 miljoen euro in 2015. Dit staat in het gepubliceerde jaarverslag van de bank.
Delen per e-mail
Het beloningscomité wijst er in een toelichting op dat de vaste salarissen van de raad van bestuur niet zijn verhoogd sinds ING in 2009 voor de tweede keer een beroep moest doen op hulp van de overheid. Vanwege die steun mocht de bank geen bonussen betalen, ook niet bij goede prestaties.
Nu ING alle staatssteun heeft terugbetaald, mag de bank weer bonussen uitkeren. Hamers maakt voor het eerst sinds zijn aantreden in 2013 kans op een variabele beloning. Die kan, afhankelijk van zijn prestaties, oplopen tot een vijfde van het basissalaris.
Medebestuurders
Ook voor medebestuurders Patrick Flynn en Wilfried Nagel zijn de 'magere jaren' voorbij. Zij kregen afgelopen jaar nog 772.000 euro aan vast salaris, dat gaat dit jaar omhoog naar 1,18 miljoen euro. Ook zij kunnen tot 20 procent extra verdienen bij goed presteren.
Topman Lard Friese van de vorig jaar verzelfstandigde verzekeraar NN (Nationale-Nederlanden) ontvangt ook 1,18 miljoen euro. Dat is een stijging met bijna 39 procent. Een vijfde van het vaste salaris wordt in aandelen NN uitbetaald. Ook Friese kan een variabele beloning opstrijken van maximaal 20 procent.
De stevige loonsverhoging houdt volgens NN verband met de beursgang, waardoor Friese meer verantwoordelijkheid draagt. Financieel directeur Delfin Rueda gaat er om die reden in zijn basissalaris zelfs 46 procent op vooruit.
Graaicultuur
De vakbonden reageerden geschokt. ,,De graaicultuur lijkt terug van weggeweest'', aldus CNV. ,,Ondertussen moeten er in deze krimpende bedrijven mensen uit en hebben de werknemers er al jaren geen koopkracht bij gehad'', voegt FNV daar aan toe.
De commissarissen van ING maken zich juist zorgen over het bonusplafond in Nederland. Dat zou het in de toekomst weleens lastig kunnen maken om goede bestuurders te vinden, schrijven zij in het jaarverslag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Homogenezingstherapie wordt strafbaar
Een ruime Kamermeerderheid wil dat er een wet komt die het geven of openlijk aanbieden van homogenezingstherapie, ook wel conversietherapie, strafbaar stelt. Een belangrijke stap, aldus initiatiefnemer Vera Bergkamp (D66). -
Schippers bootongeluk Nederlands personeelsuitje moeten hoge schadevergoeding betalen
De bestuurders van twee bootjes vol Nederlanders die vorig jaar op elkaar botsten op de Schelde, is een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Ze voeren ‘onverantwoord’ hard en te dicht langs elkaar, oordeelt de rechtbank. Die legde hun bovendien een hoge schadevergoeding op, die mogelijk meteen het einde van hun bedrijf inluidt. -
PREMIUM
Sergio Herman wil nieuw culinair paleis bouwen om in te wonen én koken
Topkok Sergio Herman heeft plannen met een oude boerenschuur en woonhuis in Terhofstede in Zeeland. Er komt geen restaurant, maar Herman wil er wel gasten ontvangen voor een culinaire beleving. Ook wil hij er gaan wonen. -
PREMIUMTuinvogeltelling
Tuinvogeltelling op komst: zo lok je ook de schuwe vogels
Tienduizenden liefhebbers verschansen zich komend weekend achter de geraniums voor de Nationale Tuinvogeltelling. Hanne Tersmette van Vogelbescherming Nederland weet welke vogels je met welk voer lokt. -
PREMIUMCOLUMN
Het departement van Volksgezondheid faalt hopeloos
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
-
Teller crowdfunding voor geplunderde Primera-winkel passeert 100.000 euro
De crowdfundingsactie van GeenStijl voor de geplunderde Primera in Den Bosch heeft inmiddels meer dan 100.000 euro opgeleverd. Maandagavond werd tijdens de rellen in Den Bosch de winkel aan de Visstraat volledig vernield. Het bedrag is binnengehaald dankzij duizenden donateurs. -
Boeing 737 MAX weer toegestaan in Europees luchtruim
De gewraakte Boeings van het type 737 MAX, die bijna twee jaar om veiligheidsredenen aan de grond bleven, staan voor een terugkeer in het Europese luchtruim. De Europese luchtvaartautoriteit EASA stelt na een uitgebreide analyse dat het vliegtuig veilig weer in dienst kan worden genomen. Ook van de Britse toezichthouder CAA mag het toestel weer in gebruik worden genomen. -
Arbeidsongeschikt door domme actie, moet de werkgever dan doorbetalen?
Stel, je raakt in je vrije tijd gewond door een domme actie - zoals het afsteken van illegaal vuurwerk - en kunt daardoor niet werken of raakt zelfs arbeidsongeschikt. Kan een werkgever dan weigeren je loon door te betalen? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit.