Volledig scherm
Sierteelt. © Shutterstock

Meer overtredingen met bestrijdingsmiddelen, met name in de sierteelt

Het aantal overtredingen bij het gebruik van en de handel in bestrijdingsmiddelen is fors toegenomen. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een bericht van Reporter Radio. 

Het onderwerp komt vanavond aan bod in de uitzending van het programma, dat de cijfers opvroeg.

In 2017 ging het om 222 bestuurs- en strafrechtelijke schikkingen en boetes en 148 waarschuwingen. In 2016 waren dit er nog respectievelijk 130 en 84. In totaal voerde de NVWA 1075 risicogerichte controles uit, iets meer dan de 1053 controles in 2016.

Bij bedrijven met uitsluitend dieren is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk minder dan op bedrijven met akkerbouw. De meeste overtredingen waren voor gebruikers van bestrijdingsmiddelen. Met name in de sierteelt werden veel gebruikers berispt. Om welke bestrijdingsmiddelen het gaat, kon de NVWA-woordvoerder niet zeggen.

  1. OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoeder’ Linda H. voor dood dochter

    OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoe­der’ Linda H. voor dood dochter

    Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijspraak van een voormalig stel uit Zwaag voor moord op hun dochter Joëlle Tromp in 2012. De 29-jarige vrouw uit Uitgeest heeft destijds geen zelfmoord gepleegd, denkt het OM, maar ze is opzettelijk om het leven gebracht door haar moeder Linda H. (60) en stiefvader Leo den H. (64). De rechtbank sprak de twee - die zelf ontkenden - vorige week echter vrij wegens gebrek aan bewijs.