Volledig scherm
Er is extra politie onder weg naar de onrustige Edese wijk Veldhuizen. Politie wordt belaagd, auto's worden in brand gestoken en er vinden vernielingen plaats in de wijk. © ANP

Meer politie onderweg naar onrustige wijk in Ede

De politie stuurt meer agenten naar de wijk Veldhuizen in Ede. Burgemeester Cees van der Knaap en politiechef Peter van den Berg hebben dat zaterdag laten weten. In de buurt is het al bijna een week onrustig.

Quote

Een probleem met de openbare orde is veranderd in criminele activitei­ten

Cees van der Knaap, burgemeester Ede
Volledig scherm
Jongeren hebben brand gestoken in het voormalige winkelcentrum in Ede. © ANP
Quote

Hij heeft belangstel­ling getoond en zijn excuses aangeboden voor het wangedrag

Cees van der Knaap, burgemeester Ede over het bezoek van de Marokkaanse consul
Volledig scherm
Cees van der Knaap

Marokkaans-Nederlandse jongeren steken auto's in brand en dagen de politie uit. De extra agenten komen ook van buiten Ede. Om hoeveel het gaat, wil de politie niet zeggen. Het rechercheteam dat de autobranden onderzoekt, wordt uitgebreid van twee naar twaalf mensen. 

Lindenhorst
De onrust in de achterstandswijk Veldhuizen ontstond vorige week na de sluiting van winkelcentrum Lindenhorst. Daarin was een Marokkaans theehuis gevestigd. ,,De uitbater vreesde verlies van inkomsten en heeft de onrust voorspeld. Of hij er ook de hand in heeft gehad, laat ik in het midden, maar ik ontken het niet. Ik had gehoopt dat hij meer had gesust'', zegt burgemeester Van der Knaap.

Afgelopen maandag werden twee agenten in Veldhuizen geconfronteerd met een groep van vijftig jongeren. ,,De sfeer werd steeds grimmiger'', aldus de politie. Ook in de avonden en nachten erna was het onrustig.

Volgens Van der Knaap zit er een strategie achter de onrust. ,,Een probleem met de openbare orde is veranderd in criminele activiteiten. Ze zijn dusdanig sluw met tactieken bezig. De politie is op de ene plek en vervolgens ontstaat op een hele andere plek brand. De wijk bestaat uit allemaal hofjes, straatjes en doorgangen. Je kunt niet in elke steeg een agent zetten.''

Consul
Zaterdag werd bekend dat de gemeente Ede deze week afspraken heeft gemaakt met de Marokkaanse consul Khalid Guelzim. De consul heeft volgens de burgemeester verzocht om een gesprek te hebben. Van der Knaap zegt de bemoeienis van Guelzim 'toe te juichen' en is boos over de ophef daarover.

,,De consul heeft zijn belangstelling getoond omdat hij de eenheid - die de Marokkaanse gemeenschap nu uitstraalt in het scherp afwijzen van de gebeurtenissen in de wijk - wil ondersteunen'', aldus Van der Knaap. ,,In het verlengde daarvan heeft hij gezegd ook met de Marokkaanse gemeenschap in Ede te zullen praten, ter ondersteuning van hun eensgezindheid.''

Ook heeft de consul zijn excuus aangeboden voor de ongeregeldheden, mede namens de Marokkaanse ambassadeur. ,,De consul bemoeit zich niet met het gemeentelijk beleid en de aanpak en ook niet met de politie-aanpak.'' 

Telefoonnummer
Er is een speciaal telefoonnummer geopend waar mensen anoniem tips en informatie kunnen doorgeven: 079-3458999.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.