Premier Mark Rutte
Volledig scherm
Premier Mark Rutte © anp

Meer regels onder Rutte

Sinds het aantreden van premier Mark Rutte is het aantal regels in Nederland fors toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van Sargasso.nl en het ANP. De regering liet donderdag juist weten dat bedrijven veel gaan besparen, doordat de regeldruk afneemt.

Burgers, bedrijven en organisaties moeten zich momenteel houden aan meer dan 63.000 wetten, maatregelen, verordeningen en regelingen van rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. Dat is ongeveer 32 procent meer dan in 2010.

Het ministerie van Economische Zaken, dat over de regeldruk in Nederland gaat, geeft aan dat het berekenen van het aantal regels wat anders is dan het meten van regeldruk. 'Je kunt wel twee regels samenvoegen, zodat er één regel minder is, maar dan verandert er niets. Dit kabinet heeft de regeldruk met 1 miljard euro verlaagd. In deze kabinetsperiode zal daar nog 2,5 miljard euro bijkomen', laat een woordvoerder weten.

De stijging van het aantal regels in Nederland heeft vooral te maken met de decentralisatie. Om geld te besparen stoot het rijk steeds meer taken af. Die komen terecht bij 12 provincies, 408 gemeenten en 25 waterschappen. De lagere overheden voeren regels in zodat ze hun nieuwe verplichtingen kunnen uitvoeren. Als gevolg daarvan zijn er nu bijvoorbeeld 47.449 gemeentelijke verordeningen. Dat waren er in 2010 'slechts' 32.961. In 3 jaar tijd is het aantal regels van de gemeenten dus met 44 procent gestegen. Anders gezegd: elke dag komen er 13 gemeentelijke verordeningen bij.

Ook het rijk zelf heeft meer regels dan toen Rutte premier werd. In de afgelopen 3 jaar zijn er 400 nieuwe wetten, regelingen en maatregelen ingevoerd, een toename van 3 procent.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”