Een exterieur van de kliniek Altrecht Aventurijn. Verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef in de kliniek.
Volledig scherm
Een exterieur van de kliniek Altrecht Aventurijn. Verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef in de kliniek. © ANP

Meer tbs na moord op Anne Faber

Het aantal keer dat rechters tbs opleggen, is fors gestegen sinds Michael P. werd aangehouden voor de moord op Anne Faber. Dat zegt de Vereniging van tbs-advocaten. Recente cijfers ondersteunen deze uitspraak. Er zijn bovendien voor het eerst sinds jaren wachtlijsten voor tbs-klinieken.

dd
Volledig scherm
dd © ANP

Michael P., de man die de 25-jarige Anne Faber in 2017 verkrachtte en vermoordde, bleek eerder geen tbs te hebben gekregen voor twee zeer gewelddadige verkrachtingen. Rechters konden deze maatregel niet opleggen omdat hij weigerde mee te werken aan een onderzoek bij het Pieter Baan Centrum, wat tot grote maatschappelijke verontwaardiging leidde. 

,,We zien dat sinds de moord op Anne Faber het aantal tbs-opleggingen fors is gestegen ten opzichte van de jaren daarvoor”, zegt advocaat Job Knoester, tevens voorzitter van de Vereniging van tbs-advocaten. Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat rechters in 2016 in totaal 171 keer tbs oplegden. In 2017 steeg dat aantal naar 205. Cijfers van de Raad tot augustus 2018 (165 tbs-opleggingen) gecombineerd met uitspraken op rechtspraak.nl over de rest van 2018, tellen op tot 215. Knoester: ,,Het is een forse stijging. Ik had al het gevoel dat rechters vaker tbs gaven, maar dit blijkt ook uit de cijfers. Een mogelijke verklaring is dat rechters zich sinds de moord op Anne Faber realiseren dat er veel meer mogelijk is dan zij aanvankelijk dachten.”

Stuk makkelijker

Knoester wijst onder meer naar een pilot van het Pieter Baan Centrum (PBC). Verdachten die weigeren mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek kunnen via observaties alsnog onderzocht worden. De opnameperiode is langer en de gemeenschappelijke ruimte is aantrekkelijker gemaakt. Psychologen en psychiaters kunnen zo alsnog het gedrag van de verdachte observeren. Deze nieuwe aanpak blijkt succesvol, bleek onlangs uit wetenschappelijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Tbs-advocaat Jan Jesse Lieftink, tevens bestuurslid van de Vereniging van tbs-advocaten, ziet in zijn praktijk eveneens een duidelijk stijging van het aantal tbs-opleggingen. Hij onderschrijft dat deskundigen bij verdachten die een PBC-onderzoek weigeren steeds vaker toch de in de wet vereiste gebrekkige ontwikkeling kunnen vaststellen, hoewel een concrete diagnose vaak ontbreekt. ,,Dit is een duidelijke verschuiving met de periode vóór Anne Faber. Voor rechters wordt het daardoor een stuk makkelijker om tbs op te leggen.”

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”