Volledig scherm
Ad Smit in 2009. © Amaury Miller

Meer topmensen politie betrokken bij kaartjesrel

De kaartjesrel rond de Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit is uitgebreid. De wil tien medewerkers, onder wie de gedetacheerde Amsterdamse brandweercommissaris Leen Schaap en recherchebaas Willem Woelders, disciplinair straffen.

De tien politiefunctionarissen zouden - net als Smit - op kosten van de politie concerten in de Ziggo Dome hebben bijgewoond, de Toppers hebben gezien in de Arena of wedstrijden van Ajax hebben bezocht.

Onder de nieuwe namen, onthuld door NRC, bevinden zich prominente politiemensen. Het gaat om de huidige brandweercommissaris Leen Schaap, die aangesteld is om een cultuuromslag te maken bij het Amsterdamse brandweerkorps. Willem Woelders is de tweede man bij de Landelijke Eenheid van de politie. Ook de plaatsvervangend chef van de politie Amsterdam, Jan Pronker, wordt aangepakt.

Imagoschade

Het onderzoek is nog niet ten einde. Nog meer prominente politiefunctionarissen liggen onder de loep, vertellen bronnen dichtbij het onderzoek aan deze krant.

De uitbreidende affaire is een klap voor het imago van de politie, dat de afgelopen jaren worstelde met ernstige integriteitsschendingen, zoals de geldsmijtrel rond ondernemingsraadvoorzitter Frank Giltay. ,,Dit is slecht voor het moraal”, zegt vakbondsvoorzitter Jan Struijs van de NPB. ,,De leiding moet het goede voorbeeld geven en er is al een gezagscrisis.”