Meer verdachten van belediging, opruiing en bedreigen politici voor rechter: jongste 12 jaar
UpdateHet Openbaar Ministerie (OM) heeft de laatste jaren vaker vervolging ingesteld vanwege belediging, opruiing, bedreiging en geweld tegen mensen met een publieke taak. De jongste bedreigde was 12 jaar. Dat ging om een online bedreiging via Instagram.
Dat blijkt uit haar eerste cijfers over 2021. Dat jaar kenmerkte zich ‘door meer maatschappelijke onrust en een dalend vertrouwen in het overheidsoptreden”. Opvallend is ook de stijging van het aantal nieuwe strafzaken tegen jongeren wegens (poging tot) doodslag of moord.
Het aantal zaken wegens belediging steeg met 6 procent ten opzichte van 2020 en 9 procent ten opzichte van 2019, zo wijzen deze eerste cijfers over 2021 van het OM uit. Het aantal keer dat iemand ook werd vervolgd voor bedreiging, steeg met 8 procent ten opzichte van 2020, en 29 procent ten opzichte van 2019. Verder werd vorig jaar 254 keer een verdachte vervolgd voor opruiing, tegenover 111 in 2020 en 43 in 2019.
Het OM heeft in 2021 62 personen voor de rechter gebracht op verdenking van het bedreigen van politici. De jongste was 12 jaar (wat ook de leeftijdsgrens voor strafrechtelijke vervolging is). Dat ging om een online bedreiging via Instagram.
In 2020 waren dit er nog 55 en het jaar daarvoor 16. Van de zaken die tot een verdachte hebben geleid, is het grootste deel door de rechter op zitting afgehandeld (62 zaken). De verwachting is dat dit cijfer nog zal oplopen naarmate meer onderzoeken uit 2021 worden afgerond. De stijging is mede het gevolg van vernieuwd OM-beleid. Dat is erop gericht om vaker dan voorheen verdachten van bedreiging te dagvaarden om op openbare strafzittingen te verschijnen. In de overgrote meerderheid van deze zaken heeft de rechter in 2021 celstraffen opgelegd.
Het bedreigen van politici is volgens het Openbaar Ministerie ‘een hardnekkig probleem’. Bij de politie-eenheid Den Haag is er een speciaal Team Bedreigde Politici dat zich buigt zich over alle meldingen van bedreiging. Vorig jaar waren dat er 588. Dat is vergelijkbaar met 2020 toen er 600 meldingen binnenkwamen. Na binnenkomst beoordeelt het OM de meldingen. In 2021 concludeerde het OM in 373 gevallen dat de melding een strafbare bedreiging betrof. In 2020 waren dat er nog 274.
Politie en OM hebben onderzoek ingesteld naar de 373 strafbare bedreigingen. In 117 gevallen loopt dat onderzoek nog. Veel bedreigingen worden gedaan via social media, met name via Twitter en Instagram. Het achterhalen van de persoon achter een account neemt tijd in beslag.
Celstraf
Vorig jaar vonniste de rechter in de meeste gevallen tot celstraf. De zwaarst opgelegde straf was een zogeheten ISD-maatregel. Daarbij zit de veroordeelde twee jaar vast in een instelling voor stelselmatige daders en wordt daar ook behandeld. Naast celstraffen legde de rechter ook taakstraffen op tot 240 uur.
In verband met de voorbeeldwerking brengt het OM sinds 2020 verdachten van bedreiging bij voorkeur voor de rechter op een openbare strafzitting. Daarvoor deed het OM veel van dergelijke zaken af op een besloten OM-hoorzitting. Tijdens zo’n zitting legt de officier van justitie vaak een taakstraf of boete op. Dat gebeurde in 2021 nog maar in zes zaken. Ook leidt het OM verdachten van bedreiging vaker voor aan de rechter-commissaris voor verlenging van het voorarrest. Dat gebeurde in 2021 in achttien gevallen. Verlenging van het voorarrest betekent dikwijls dat de verdachte vast blijft zitten tot de strafzitting.
Minderjarigen
Een deel van de bedreigingen wordt gedaan door minderjarigen. Bureau Halt handelde in 2021 twee zaken met minderjarigen af. Daarnaast voerde de politie tien berispende gesprekken. Dat gebeurt in het algemeen met minderjarige verdachten die niet eerder met de politie in aanraking zijn geweest. Een wijkagent van de politie gaat dan thuis, in bijzijn van de ouders, in gesprek met de jongere over de gevolgen van zijn handelen.
Het OM geeft ook aan dat het vaker uit de hand liep, naast de avondklokrellen in januari vorig jaar in Eindhoven en de rellen in Rotterdam na een protest tegen het coronabeleid in november vorig jaar. Meer dan 1200 mensen werden aangemerkt als verdachte vanwege verzet tegen de politie en 1046 wegens mishandeling. Het aantal zware mishandelingszaken verdubbelde daarbij in twee jaar tot 134, aldus het OM, en het aantal verdenkingen van openlijke geweldpleging verdubbelde tot 131. In de meeste gevallen richtte de agressie zich op de politie, bijzondere opsporingsambtenaren of andere ambtsdragers. In Den Haag was de stijging het hoogst; 40 procent meer dan voor de coronapandemie in 2019.
Het aantal strafzaken tegen jongeren die worden verdacht van het plegen van een ernstig gewelds- of levensdelict steeg in 2021 wederom, zo geeft het OM verder aan. Dat wijst er ook op dat uit de cijfers blijkt dat een verdachte steeds vaker een wapen, meestal een steekwapen, bij zich heeft.
Minderjarigen
Het aantal minderjarige verdachten van (poging tot) moord verdrievoudigde in een jaar tijd en nam toe van 26 tot 76 personen. Ook het aantal jongvolwassen verdachten van (poging tot) moord nam toe, van 64 naar 81. Bij deze laatste groep is ook een flinke stijging te zien in het aantal gevallen waarin er daadwerkelijk iemand om het leven kwam.
Het aantal strafzaken tegen een minderjarige verdachte wegens (poging tot) doodslag nam in 2021 toe tot 198, tegen 190 in 2020. Ook werden er 266 strafzaken met een jongvolwassen verdachte geregistreerd voor (poging tot) doodslag. In 2020 ging het hierbij nog om 223 verdachten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Steun zzp’ers voor verplichte verzekering daalt
Het aantal zzp'ers dat voorstander is van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), neemt af. Dat concludeert de Knab-bank op basis van eigen onderzoek onder 1500 zelfstandige ondernemers. -
Oud-MIVD’er die dood in bad werd gevonden stierf natuurlijke dood
Een strafrechtelijk onderzoek naar het overlijden van oud-MIVD’er Hans van de Ven is stopgezet. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen aanwijzingen dat de 69-jarige Amstelvener is vermoord. Van de Ven werd twee jaar geleden onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen in bad. Na onderzoek door deze site werd het politieonderzoek heropend.Amstelveen -
PREMIUM
Op weg naar school gaat het vreselijk mis: meisje (7) overlijdt na ongeluk met bus, broertje (5) gewond
De normaal zo levendige straten in de Utrechtse wijk Lombok zijn bijna leeg. Voorbijgangers praten op gedempte toon, sommige fluisteren. De gesprekken zijn onverstaanbaar, maar behoeven geen uitleg: iedereen heeft het over het busongeluk van vrijdagochtend, waarbij een 7-jarig meisje overleed.Utrecht -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUM
‘Nieuw onderzoek nodig naar serie verwoestende branden op boerderij van boer Gert’
Nieuw onderzoek is nodig naar de serie verwoestende boerderijbranden op het terrein van boer Gert. Dat zeggen deskundigen na onderzoek door AD Utrechts Nieuwsblad, dat een podcast maakte over de zaak.Werkhoven -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUMHanke Bruins Slot
100 miljoen voor beveiliging lokale politici: ‘Er is sprake van doodsbedreigingen’
Het kabinet trekt de komende tien jaar 100 miljoen euro uit voor een betere beveiliging van burgemeesters, wethouders en raadsleden. De maatregelen zijn nodig nu lokale politici steeds vaker kwetsbaar blijken te zijn voor ondermijning, zo stelt minister van Binnenlandse zaken Hanke Bruins Slot.