Meer werknemers wagen de sprong naar het onderwijs. De pabo's zien een groeiend aantal studenten dat zich laat omscholen tot leraar op de basisschool. Voor de leerkrachten-in-spe is het groeiende lerarentekort een kans, maar ze zijn niet met genoeg om dat tekort in te dammen.
Ellen van Gaalen
We horen veel terug dat deze mensen al langer een overstap naar het onderwijs overwogen, maar er nu brood inzien en hun droom gaan najagen
Jantine Kuijpers , Directeur Academie Primair Onderwijs van NHL Stenden Hogeschool
Het is goed nieuws voor de basisscholen. Jarenlang daalde het aantal studenten dat voor de pabo koos. Na een voorzichtige groei zien de hogescholen in het nieuwe studiejaar met name bij de deeltijd- en zij-instroomopleidingen flink vollere collegebanken. Uit de huidige cijfers van het Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs (Lobo) blijkt dat die verkorte opleidingen 29 procent meer studenten mogen verwelkomen.
Omdat de inschrijvingen nog niet definitief zijn, kunnen er nog kandidaten afvallen en bij komen. ,,Deze studenten zijn in ieder geval serieus, want ze moeten een geschiktheidsprocedure doorlopen,'' stelt Michael Krul, opleidingsmanager op de pabo van de Haagse Hogeschool. Daarin moeten de leraren-in-spe een dag voor de klas staan en uitgebreide gesprekken met de opleiding volgen.
Juist voor de deeltijdstudie melden zich studenten aan die een carrièreswitch overwegen. Ze kiezen voor een studie naast hun baan óf gaan gelijk bij een basisschool werken en volgen tegelijkertijd het zij-instroomtraject van de pabo. ,,We horen veel terug dat deze mensen al langer een overstap naar het onderwijs overwogen, maar er nu brood inzien en hun droom gaan najagen,'' merkt Jantine Kuijpers, directeur Academie Primair Onderwijs van NHL Stenden Hogeschool.
Actie
Deze mensen komen veelal vanuit een andere beroepsgroep en willen meer betekenis aan hun werk geven
Jan Jaap Hubeek , Onderwijsmanager op de pabo van de Hogeschool Leiden
Basisschoolleraren voeren al ruim een jaar actie voor betere werkomstandigheden. Ze eisen een eerlijker salaris en een verlaging van de werkdruk. Met de acties hebben ze honderden miljoenen euro's extra binnengesleept. Volgens de leraren is het extra geld hard nodig om een groeiend lerarentekort een halt toe te roepen.
Alle klachten van leraren over de slechte salarissen en hoge werkdruk weerhouden de nieuwe pabo-studenten er niet van tóch toe te werken naar een toekomst voor de klas. ,,Deze mensen komen veelal vanuit een andere beroepsgroep en willen meer betekenis aan hun werk geven,'' constateert Jan Jaap Hubeek, onderwijsmanager op de pabo van de Hogeschool Leiden, in alle gesprekken die hij met nieuwe studenten voert. De hogeschool heeft bijna vier keer zoveel pabo-studenten in een paar jaar tijd. Hubeek: ,,Door de acties krijgen ze ook écht meer salaris. Dat helpt ook mee.''
Nog makkelijker
Hoewel sectororganisatie PO-Raad blij is met alle nieuwe aanmeldingen, is dit nog geen antwoord op het lerarentekort. ,,Het tekort loopt op tot 4100 in 2022 en 11.000 in 2027. Wij vinden dat het nog makkelijker moet worden om een zijinstroomtraject te volgen,'' aldus woordvoerder Annemieke Kooper. Voor de geschiktheidsonderzoeken moeten basisschool nu bijvoorbeeld 5000 euro betalen. Ze krijgen dat geld alleen terug als de kandidaten zijn toegelaten.
Overigens melden zich ook meer studenten aan voor de reguliere pabo. Uit cijfers van het Lobo blijkt dat zich 7864 studenten hebben ingeschreven, 11 procent meer dan een jaar eerder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.