Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Meer ziekenhuispersoneel haalt griepprik

Het aantal ziekenhuismedewerkers dat een griepprik haalde, is gestegen van gemiddeld 13 naar 24 procent. Dat blijkt uit een meting van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen onder 79 instellingen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dankt de stijging aan de eigen griepcampagne ‘een #prikkie haal je niet alleen voor jezelf’, die ze afgelopen najaar op poten zette. In ziekenhuizen door het hele land werden mobiele prikposten rondgereden, posters opgehangen en foldertjes met feiten en fabels over de griep verspreid.

De NVZ wilde hiermee de extreem lage vaccinatiegraad van het zorgpersoneel opkrikken. De vereniging waarschuwt al jaren voor besmettingsgevaar tijdens de terugkerende griepgolf in de winter. Zelfs wanneer medewerkers geen klachten hebben, kunnen zij het griepvirus overdragen aan kwetsbare patiënten en collega’s, aldus de NVZ. Vorig jaar was er zoveel zorgpersoneel geveld door de griep dat er afdelingen gesloten moesten worden en sommige operaties niet doorgingen.

De lage vaccinatiegraad heeft te maken met de kritiek van het zorgpersoneel op de griepprik. De prik beschermt lang niet altijd tegen het rondwarende virus. Ook zou er onvoldoende wetenschappelijk bewijs zijn dat ziekte en sterfte aan de griep voorkomen kan worden door personeel te vaccineren.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft de praktijk al vaak genoeg uitgewezen dat patiënten aangestoken kunnen worden door zorgpersoneel dat griep onder de leden had. NVZ-bestuurder Arno Timmermans noemt de stijging ‘een mooi eerste succes’. ,,We zijn er uiteraard nog niet. 24 procent is mooi maar we zien volgend jaar graag een nog hogere vaccinatiegraad.”

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.