Volledig scherm
Annet van Essen: 'Eerste demonstratie ooit' © Catrinus van der Veen

Meerderheid Kamer wil geen gaswinning bij Terschelling

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich dinsdag uitgesproken tegen de mogelijke gaswinning bij Terschelling. De Kamer vindt dat er bij het Waddeneiland niet naar gas moet worden geboord, omdat dit niet past binnen de regels voor milieu- en natuurbescherming.

Quote

Dit is een grote stap op weg naar afstel van de plannen om hier naar gas te gaan boren

Annet van Essen

Het gezamenlijke voorstel waarin PvdA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en ChristenUnie het kabinet oproepen om niet naar gas te boren bij Terschelling, kreeg bijval van de SP en diverse kleine partijen. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) beslist pas in de loop van 2016 over mogelijke gaswinning bij Terschelling. Oliebedrijf Tulip Oil heeft de plannen tot die tijd in de koelkast gezet.

Eilandbewoners en milieuorganisaties verzetten zich tegen de plannen voor gaswinning. De vereniging gasTvrij Terschelling is dan ook heel blij en dankt alle partijen die voor de motie hebben gestemd, voor hun inzet. ,,Dit is een grote stap op weg naar afstel van de plannen om hier naar gas te gaan boren'', aldus woordvoerster Annet van Essen. ,,Natuurlijk kan minister Kamp de motie naast zich neerleggen maar dit is wel een heel krachtig signaal dat Nederland geen gasindustrie wil in dit kwetsbare Waddengebied.'' Het wachten is nu op de reactie van minister Kamp, aldus gasTvrij Terschelling.

Ook de Waddenvereniging is verheugd over de uitslag van de stemming. Directeur Arjan Berkhuysen: ,,Dit laat zien dat de Tweede Kamer het Waddengebied serieus neemt en dat je verschil kan maken als je samen dat geluid laat horen. Dat zal vast niet de laatste keer zijn.''