Volledig scherm
© ANP

Meerderheid Nederlanders wil tabak stuk duurder maken

Bijna tweederde van alle Nederlanders is voorstander van een stevige verhoging van de accijnzen op tabak. Bij jonge volwassenen (18 - 24 jaar) ligt dat nog hoger: 73 procent. Dat blijkt uit onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond.

Longarts Wanda de Kanter, voorvechtster in de strijd tegen tabak, en Frits van Dam van TabakNee.nl bespreken de recente uitkomsten donderdag met staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Blokhuis werkt momenteel aan nieuw beleid om het roken verder te ontmoedigen.

De Hond deed - in opdracht van TabakNee.nl - hetzelfde onderzoek twee jaar geleden ook. Opvallend is ook dat 63 procent van de ondervraagden vindt dat tabak weg moet uit supermarkten en benzinepompen en alleen nog verkocht mag worden in tabaksspeciaalzaken (dat was twee jaar geleden 56 procent). Bovendien wil 65 procent van de ondervraagden dat de minimumleeftijd om tabak te kopen naar 21 jaar gaat.

Minimumleeftijd 21 jaar

Hoewel net als twee jaar geleden nog steeds 25 procent van de ondervraagden rookt, zijn de uitkomsten op alle vragen over tabaksontmoediging gestegen. Zo was twee jaar geleden nog 'slechts'  55 procent voorstander van 21 jaar als minimumleeftijd om tabak te mogen kopen. Nu is dat 65 procent. 

Opvallend is ook dat een meerderheid van de kiezers van alle politieke partijen voorstander is van accijnsverhogingen op tabak. ,,Je ziet dat steeds meer mensen dat zien als goed middel om te voorkomen dat jongeren gaan roken'', zegt Van Dam.