Volledig scherm
© Thinkstock

Meerderheid ouders laten minderjarig kind alcohol drinken

Meer dan de helft van de Nederlandse ouders (56 procent) laat zijn kind voor zijn achttiende alcohol drinken. In veel gevallen kopen zij zelf de drank voor hun 16- of 17-jarige zoon of dochter. Dat blijkt uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder bijna 2500 ouders.

Veel ouders denken dat het onvermijdelijk is dat hun kind met drank in aanraking komt. En dan laten ze hun kind liever thuis onder toezicht drinken dan buitenshuis waar het verboden is. ,,Jongeren drinken toch wel. Liever bij mij thuis dan in het café", zegt een van de ouders.

Er zijn ook ouders die betwijfelen of de controle buitenshuis wel adequaat genoeg is om het te handhaven: ,,Ik laat mijn kind van 16 rustig drinken. Verbieden werkt alleen als de controle naadloos is.”

Andere ouders gaan er vanuit dat hun kind verstandig kan omgaan met alcohol, ondanks hun leeftijd. ,,Ik was zelf ooit 15 jaar en ben nooit aan alcohol verslaafd geraakt. Het is vooral een kwestie van mentaliteit." 

Om alcoholgebruik van jongeren terug te dringen, is de leeftijdsgrens om alcohol te kopen en te drinken in 2014 opgehoogd van 16 naar 18 jaar. 

Bekijk hieronder hoe jongeren vakantie vieren zonder alcohol: