Volledig scherm
© anp

Meerderheid tegen rekentoets op vmbo, havo en mbo

UpdateDe invoering van de rekentoets wordt voor vmbo, havo en mbo uitgesteld. Een Kamermeerderheid is tegen het meetellen van de toets voor het halen van het diploma. Zij vinden het rekenonderwijs niet op orde.

Quote

Als de rekentoets gaat meetellen op havo en vmbo krijgen te veel jongeren geen kans op een goede start in het leven.

Tanja Jadnanansing, Kamerlid PvdA

Dat concludeert de PvdA na het lezen van een brief die minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. ,,Zolang het rekenonderwijs nog niet op orde is zeggen wij daarom, samen met veel jongeren en leraren, nee tegen het meetellen van de rekentoets op mbo, havo en vmbo", laat PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing weten. ,,Als de rekentoets gaat meetellen op havo en vmbo krijgen te veel jongeren geen kans op een goede start in het leven, omdat ze dan geen diploma meer kunnen halen."

Op orde
Alleen op het vwo wordt de toets goed gemaakt. Vrijwel de voltallige oppositie was al tegen de invoering van de rekentoets. Alleen de VVD blijft vierkant achter de toets staan. Volgens Kamerlid Karin Straus is staatssecretaris Dekker (VVD) er wel in geslaagd het rekenonderwijs op het voorgezet onderwijs op orde te brengen. ,,Hij verdient een pluim."

Uit de brief van de bewindslieden blijkt dat de toets op het mbo slecht wordt gemaakt. De Kamer wachtte al sinds juni op informatie over hoe de rekentoets op het mbo wordt gemaakt. Op mbo-2 en mbo-4 weer slechts 30 procent van de leerlingen een voldoende te halen. De bewindslieden hebben besloten dat de rekentoets op het middelbaar beroepsonderwijs pas in 2020-2021 gaat meetellen. De VVD noemt dat 'teleurstellend'. Kamerlid Straus geeft de schuld aan PvdA-minister Bussemaker, die verantwoordelijk is voor het mbo. ,,Waar de staatssecretaris met vlag en wimpel is geslaagd, blijft de minister hopeloos achter met haar huiswerk."

Kritiek
Het mbo is juist erg gebaat bij een rekentoets. De kwaliteit van dit onderwijs moet omhoog en een toets hoort daarbij, zegt Harm Beertema van de PVV. Hij vindt het dan ook erg jammer dat de toets uitgerekend bij het mbo in de ijskast wordt gezet.

,,Al die bezwaren ertegen die worden opgetrommeld, snijden geen hout. Ze moeten een voorbeeld nemen aan de vwo's, waar het wel kan, daar wordt er gewoon werk van gemaakt. Maar bij het mbo is het een bestuurlijke chaos, zonder bevoegde mensen om de lessen te geven. Het gaat die managers daar erom dat het bedrijf loopt, niet om het onderwijs zelf.''

We moeten niet meer naar een situatie waarin iedereen zomaar een diploma kan halen, vindt Beertema. Iedereen moet een kans krijgen, maar ,,in het onderwijs moet je presteren. Als we de eisen almaar verlagen, gaan we de verkeerde weg op.''

Afschaffen

CNV Onderwijs vindt dat de rekentoets in heel het onderwijs afgeschaft moet worden. Uitstel alleen is onvoldoende, zegt Joany Krijt, voorzitter van de vakbond.

,,Een rekentoets vergroot de rekenvaardigheid niet. Wij zijn altijd al tegen de rekentoets geweest als voorwaarde voor het eindexamen'', aldus Krijt. Met zo'n toets zou rekenen volgens haar onevenredig zwaar meetellen bij het eindexamen.