Volledig scherm
Politieagenten en brandweerlieden oefenen op hoe om te gaan met relschoppers die hen belagen met vuurwerk tijdens de jaarwisseling © ANP

Meerderheid van de Kamer is voor verbod op gevaarlijk vuurwerk

updateEr tekent zich een meerderheid in de Tweede Kamer af die voor verbod op knalvuurwerk en gevaarlijk siervuurwerk is. Sinds de jaarwisseling schuift namelijk ook de PvdA op en wil het een totaalverbod zelfs niet langer uitsluiten.

Door het nieuwe standpunt van de PvdA is er met Groenlinks, Partij voor de Dieren, SGP, Denk, SP, 50 Plus, D66 en ChristenUnie, samen met de eenmansfractie van het Kamerlid Van Kooten-Arissen een krappe meerderheid van 76 zetels voor het verder beteugelen van vuurwerk.

Saillant daarbij is dat dit de coalitie splijt. VVD en CDA willen tot dusver niet veel weten van een verdergaand verbod. Toch woedt de discussie ook binnen de VVD, nu er meerdere burgemeesters en bestuurders van VVD-huize zeggen dat de partij om moet, zoals burgemeester Johan Remkes van Den Haag. Uit een steekproef onder de 600 leden van het netwerk binnen de VVD dat zich actief bezighoudt met vraagstukken op gebied van justitie en veiligheid, blijkt een grote meerderheid (87 procent) voor een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen te zijn. Een meerderheid (51 procent) van de ondervraagde leden is voor een landelijk totaalverbod. De peiling wordt aan de VVD-fractie aangeboden ‘zodat zij deze kan meewegen in het bepalen van haar standpunt’.

Volgens ingewijden gaat de fractie volgende week in conclaaf. Tot dat moment worden alle argumenten gewogen, maar bronnen stellen dat veel vuurwerkminnende VVD’ers ‘niet ineens om zijn’.

Slag om de arm

Overigens lijken de partijen niet geheel eensgezind over hoe een verbod er precies uit zou moeten komen te zien. De PvdA weegt de woorden zorgvuldig. Kamerlid Attje Kuiken schrijft in een verklaring dat ‘gevaarlijk’ siervuurwerk in de ban zou moeten, niet alle soorten. Andere partijen gaan juist verder en willen een totaal verbod op alle soorten consumentenvuurwerk. Korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom pleit daarnaast voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Hij denkt dat het anders voor zijn agenten niet te handhaven is. Toch houdt ook de SP nu een slag om de arm. De fractie wil ‘kijken welke soorten’ verboden zouden moeten worden.

Daardoor lijkt een totaal verbod er niet van vandaag op morgen te zijn, maar de VVD en andere tegenstanders komen wel verder onder druk te staan om vuurwerk aan banden te leggen.

1300 gewonden

De druk op de Tweede Kamerfractie neemt toe. De schade door vuurwerkbranden neemt ieder jaar toe, evenals het aantal mensen dat fysiek letsel oploopt. Dit jaar vielen er naast 1300 gewonden twee dodelijke vuurwerkslachtoffers bij de flatbrand in Arnhem: een 39-jarige vader en zijn zoontje van vier kwamen om het leven. Moeder (36) en zusje (8) raakten gewond. De oorzaak van het ongeluk was vuurwerk, vermoedelijk afgestoken door twee jongens van 12 en 13 jaar.

Volledig scherm
Bloemen, knuffels en kaarsen bij de flat aan het Gelderseplein in Arnhem, waar een fataal vuurwerkongeluk gebeurde © Rolf Hensel