Meerderheid voor verlagen maximumsnelheid

Een kleine meerderheid van 57 procent van de Nederlanders vindt dat er maatregelen moeten worden genomen om de maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen te verlagen. Onder degenen die regelmatig op die snelwegen rijden ligt dat percentage ongeveer tien procent lager. In totaal 39 procent is tegen maatregelen. Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond.

Voorzitter Johan Remkes van het Adviescollege Stikstofproblematiek presenteerde afgelopen week een eerste advies met voorstellen voor maatregelen op korte termijn voor de stikstofproblematiek. De Raad van State (RvS) zette eerder dit jaar een streep door het Nederlandse stikstofbeleid. Dit vergunningensysteem van de overheid bleek in strijd met Europese afspraken, omdat bij projecten niet hard werd gemaakt dat de stikstofuitstoot in de toekomst omlaag zou gaan. Daardoor liggen naar schatting 18.000 projecten stil.

De commissie stelt onder meer voor de maximumsnelheid op snelwegen en provinciale wegen te verlagen, vooral in de buurt van natuurgebieden. Ook een forse inkrimping van de veestapel is een van de voorstellen. Bij de landbouw komt veel ammoniak vrij, in het verkeer gaat het om ongezonde stikstofoxiden. Door de maximumsnelheid op wegen te verlagen, neemt de uitstoot direct af.

Van de deelnemers aan de peiling van De Hond vindt 42 procent dat op alle snelwegen in Nederland een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur zou moeten worden aangehouden, terwijl 53 procent het daar niet mee eens is. Verder vindt 45 procent van de Nederlanders dat de veestapel in Nederland aanzienlijk moet worden gereduceerd, maar het aantal tegenstanders van zo’n maatregel is met 46 procent net iets groter.

Meer weten over de stikstofproblematiek? Bekijk dan hieronder het college van de Universiteit van Nederland. 

Volledig scherm
© Archieffoto ANP