Volledig scherm
Medewerkers van KLM, Transavia en Martinair tijdens een demonstratie op het Plein in Den Haag, in oktober 2013, tegen de mogelijke herinvoering van de vliegtaks. © ANP

Meerderheid voorstander Europese vliegtaks

De meerderheid van de bevolking (53 procent) is voorstander van een vliegtaks mits die in Europees verband wordt ingevoerd. Dat blijkt uit onderzoek onder 27.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Ruim een derde (37 procent) is tegen een Europese taks op vliegtickets.

In het regeerakkoord staat dat het kabinet in 2021 in Nederland een vliegbelasting wil invoeren als andere maatregelen niet zorgen voor minder milieuvervuiling door vliegverkeer. Een vliegtaks die alleen in Nederland wordt ingevoerd, kan op minder steun rekenen. 40 procent van de ondervraagden is hier voor, maar bijna de helft (48 procent) is tegen. 

De meerderheid van de deelnemers zegt uit te wijken naar het buitenland als er alleen in Nederland een vliegtaks komt.

Twee derde van het panel vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden in internationale treinverbindingen.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.