Volledig scherm
Ridouan Taghi © Politie

Meest gezochte crimineel van Nederland ‘heeft geen vertrouwen in eerlijk proces’

Ridouan Taghi meldt zich niet vrijwillig bij de politie omdat hij geen vertrouwen heeft in een eerlijk proces. Dat zegt zijn advocaat Inez Weski tegen het televisieprogramma EenVandaag.

Het OM heeft een recordbeloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de verblijfplaats van Taghi, die wordt verdacht van meerdere liquidaties.

,,De verdediging ziet wat hier nu de afgelopen tijden gebeurt met grote zorg aan’’, zegt Weski. Ook maakt ze zich zorgen over de recordbeloning die op het hoofd van haar cliënt is gezet. ,,Tot nu toe lijkt het alsof dit Openbaar Ministerie eerst cliënt afgebrand wenst te hebben zonder recht. Rechteloos dus, terug naar het Wilde Westen.’’

Volgens Weski worden de vele beschuldigingen door haar cliënt betwist. ,,Dat zijn beschuldigingen die vooral via de media tot ons komen. En ik denk niet dat het bedoeling is dat ik dan ook eens, bij wijze van spreken, op de stoep namens hem dit allemaal moet gaan weerleggen.’’

Twintig liquidaties

Taghi, afkomstig uit Vianen, en zijn kompaan Said Razzouki, afkomstig uit Utrecht, staan aan de leiding van een organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor zeker twintig liquidaties in de Utrechtse en Amsterdamse onderwereld. 

De twee staan sinds maart van dit jaar op de internationale opsporingslijst. Landen in Zuid-Amerika, Mexico, Columbia en Dubai worden genoemd als mogelijke verblijfplaatsen. Daarbij zou het duo regelmatig van schuilplek wisselen, gebruikmakend van vervalste identiteitskaarten. Met ongekend machtsvertoon ging de politie in oktober achter de meest gezochte crimineel aan. 

Ook al staat er sinds november een beloning van een ton op hun hoofd voor de gouden tip, het criminele duo is nog steeds voortvluchtig. De opsporingsdiensten houden er zelfs rekening mee dat zij zich van plastische chirurgie hebben bediend om uit handen van de politie te blijven. 

Taghi (40) heeft ook overwogen de vooraanstaande officier van justitie Koos Plooij te laten liquideren. In een eerdere zitting gaf het Openbaar Ministerie een inkijkje in gesprekken van Taghi: ,,Goed voor die kankerzoon. Een beetje info geven over onze groep. Het is een snitch (verrader) eerste klas.’’