Volledig scherm
De Hudson's Bay in Tilburg sloot niet dinsdag, maar zaterdagmiddag al definitief zijn deuren. Alles was uitverkocht. Het personeel hing een flyer met ‘Hudson's Bye’ op de ramen © Jan van Eijndhoven

Meeste Hudson’s Bay filialen vandaag al dicht na succesvolle uitverkoop

De opheffingsverkoop bij Hudson's Bay verliep afgelopen weken zo hard dat vrijwel alle filialen vandaag al dicht zijn. Er waren te weinig artikelen over om tot de bekendgemaakte sluitingsdatum van 31 december door te gaan. Alleen de filialen in Breda en de Amsterdamse Kalverpassage zijn nog open.

Het filiaal in Utrecht was op 8 december de eerste Hudson's Bay die sloot. Dit weekend volgden onder meer de filialen in Den Haag, Enschede, Haarlem, Leiden en Tilburg. Ook de flagshipstore aan het Amsterdamse Rokin, de eerste en grootste Hudson's Bay die opende, is inmiddels definitief dicht. Bij alle gesloten filialen hangt een flyer met ‘Hudson's Bye’ op de voordeur. In Leiden konden shoppers zaterdagmiddag rond vijf uur door de ramen zien hoe het personeel op de begane grond een kring vormde en werd toegesproken door hun vestigingsmanager.

Vandaag openden alleen de Hudson's Bay-filialen in Breda en aan de Amsterdamse Kalverpassage nog hun deuren. Op last van het Amsterdamse gerechtshof mogen zij niet sluiten. Niet alleen de verhuurder van het vastgoed, die over harde huurgaranties beschikken, maar ook winkeliers rond de panden in Amsterdam en Breda hebben er groot belang bij dat de warenhuizen openblijven, oordeelde het hof. De winkels moeten respectievelijk tot 31 augustus 2022 en 2021 open blijven. Desalniettemin zou Breda vandaag toch sluiten.

Nauwelijks reclame

De eerste van de in totaal vijftien filialen van Hudson’s Bay openden in september 2017. Al snel bleek de opvolger van V&D totaal niet aan te slaan. De merken waren te duur, er werd nauwelijks reclame gemaakt en de warenhuizen deden niet mee aan de Nederlandse cultuur van continue sales. Over 2018 werd een verlies van naar verluidt 80 miljoen euro geleden.

Afgelopen september trok moederconcern Hudson's Bay Company (HBC) de stekker uit zijn Nederlandse project. Uiterlijk 31 december zouden de vijftien filialen sluiten. Eind november werd officieel uitstel van betaling aangevraagd door Hudson's Bay. Afgelopen maanden was het vanwege de kortingen tot 70 a 80 procent eindelijk razend druk.

Tekst gaat verder na de foto

Volledig scherm
Het personeel van Hudson's Bay in Leiden komt bij elkaar nadat het filiaal zaterdagmiddag definitief de deuren sloot © AD/David Bremmer

Het ontmantelen van de Nederlandse warenhuizen kan nog een dure grap worden voor HBC. Veel pandeigenaren beschikken over langjarige huurgaranties en hebben hun panden op eigen kosten voor miljoenen verbouwd. Zij willen geld zien. Een juridische strijd dreigt, welke Hudson's Bay honderden miljoenen euro's kan kosten.

Wel boekte het concern vorige maand een succesje door het huurcontract voor Utrecht af te kopen voor 2,9 miljoen euro. Die overeenkomst met IEF Capital lijkt echter niet representatief voor de rest.

Volledig scherm
Hudson's Bay vestiging in Den Haag in het weekeinde voor Kerstmis. © David Bremmer
  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.