Meeste mensen gaan deze zomer niet (of in eigen land) op vakantie: 'Gedoe in een ander land met al die regels’
ENQUÊTE ZOMERVAKANTIEOndanks dat veel Europese landen volgende week de grenzen weer openen voor toeristen, blijven de meeste mensen deze zomer in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder zo’n 29.000 mensen. De helft van de ondervraagden is helemaal niet van plan om op vakantie te gaan. Een derde wil wel gaan of heeft al geboekt, maar ook daarvan blijft 42 procent in eigen land.
Delen per e-mail
‘Ik vind het veiliger om thuis te zijn vanwege corona’, is de meest gegeven reden van mensen die niet op vakantie gaan. Andere respondenten vrezen dat ze niet meer naar huis kunnen bij een grote corona-uitbraak, of ze zijn bang besmet te raken in het buitenland. Van de vakantiegangers blijft ook een grote groep liever in eigen land. ,,In Nederland blijven lijkt mij het veiligst en geen gedoe in een ander land met al die regels”, zegt een van hen.
Luister hier de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Weinig zorgen
De mensen die wél naar het buitenland gaan, willen er graag tussenuit en nemen de risico’s voor lief, vertelt Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel, dat het onderzoek tussen 5 en 8 juni uitvoerde. ,,Die groep maakt zich relatief weinig zorgen over het coronavirus.’’ Eén op de vijf respondenten gaat naar een land met vergelijkbare risico’s als Nederland, en dan voornamelijk naar Duitsland (9 procent), Italië (4 procent), België of Kroatië (elk 2 procent).
In Nederland blijven lijkt mij het veiligst, geen gedoe in een ander land met al die regels
Een iets grotere groep (22 procent) is van plan naar Frankrijk (9 procent), Griekenland (7 procent) of Spanje (6 procent) te gaan. Landen waarvan de Nederlandse regering binnenkort bepaalt of het reisadvies wordt versoepeld. Het zijn veelal reizigers die altijd al naar die landen gingen, ‘dus dat doen we nu ook’. ,,We blijven toch gewoontedieren’’, zegt Rademaker. ,,En mensen geven ook aan juist liever naar een plek te gaan waar ze al bekend zijn.”
Minder het vliegtuig
Wel pakken minder vakantiegangers het vliegtuig. De auto is duidelijk favoriet: een kleine driekwart van de reizigers die al geboekt heeft of dat nog van plan is, zegt dit jaar met de auto te gaan. Voor de uitbraak van het virus was dat iets meer dan de helft. ,,Mensen durven niet in het vliegtuig. Dat zien ze als een grote risicofactor”, legt Rademaker uit. Een van de respondenten hierover: ,,Bij problemen kunnen we direct met de auto naar huis.”
Leden van het EenVandaag Opiniepanel vertellen hoe ze deze zomer op vakantie gaan
(tekst gaat verder onder de video)
In een reactie op het onderzoek zegt Frank Oostdam, directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), dat hij het beeld herkent. ,,Dat mensen meer boeken in Nederland of landen die wat dichterbij liggen. Onze verwachting is dat we dit jaar, als het gaat om mensen die naar het buitenland op vakantie gaan, zo’n 30 procent van het normale volume halen.” De consument is terughoudend en heeft veel vragen, ziet hij. ,,We hopen dat het de komende weken wat slijt, dat mensen meer vertrouwen krijgen.”
Leeftijd speelt een belangrijke rol, ziet opiniepeiler Rademaker. Zo zijn de 55-plussers behoudender. ,,Iets wat we al maanden in onze onderzoeken terugzien.” De werkende mensen en gezinnen met kinderen voelen zich minder kwetsbaar en geven aan behoefte te hebben om op vakantie te gaan.
We hopen dat het de komende tijd slijt, dat mensen meer vertrouwen krijgen
Onverantwoord
De vraag of buitenlandse toeristen in ons land welkom zijn, verdeelt de ondervraagden van het onderzoek. ,,Allerlei toeristen die Nederland binnenkomen; onverantwoord. Dan eerst maar in quarantaine, zou ik zeggen”, vindt een van de tegenstanders. Iets meer dan de helft van de respondenten zegt zich zorgen te maken over een nieuwe, grote uitbraak van het coronavirus in Nederland door de komst van toeristen.
Het is nog maar de vraag wat de gevolgen op de langere termijn zijn voor de reisbranche. Van de ondervraagden meent in ieder geval 40 procent door de coronacrisis anders te zijn gaan nadenken over de manier waarop ze normaal op vakantie gaan. Vooral de milieu-overwegingen spelen een grote rol. Maar, zegt iemand ook: ,,Ik zie wel in dat juist dit soort gereis over de hele wereld pandemieën kan veroorzaken.”
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM
Op reis in Europa: per land wat wel en niet kan deze zomer
We mogen vanaf 15 juni weer naar veel landen op vakantie in Europa. Althans, van ons kabinet. Want Nederlanders zijn nog niet in alle Schengenlanden welkom, ook broeden regeringen soms nog op een officieel besluit. Een overzicht van onze correspondenten ter plekke. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUM
Van eilandhoppen in de Méditerranée, naar een trip op de Waddenzee (en nog negen tips)
Wat te doen met de zomervakantie? Voor de zekerheid maar een reis boeken in Nederland, of toch de pijlen richten op een vakantie naar het buitenland? Wie voor optie één gaat, geven wij alvast tien (alternatieve) tips.
-
PREMIUM
Eerste toeristen druppelen al Schiphol binnen: ‘We zijn echt toe aan vakantie’
Een zomer in het buitenland gloort. Nu bekend is dat Nederlanders vanaf 15 juni weer op vakantie mogen naar veel Europese landen, stijgt het aantal boekingen bij reisorganisaties. Ondertussen gingen donderdag alweer de eerste vluchten van Transavia naar Spanje en Portugal. -
PREMIUM
En toen kreeg de viroloog zelf corona
Viroloog en OMT-lid Menno de Jong (58) kreeg zo’n ernstige covid dat hij thuis extra zuurstof nodig had. De wetenschapper was ineens patiënt. ‘Ik ben er nog nieuwsgieriger door geworden.’ -
PREMIUMWaarvan Akte
Erfenis zorgt voor onenigheid in luidruchtige, maar ook hechte familie
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week ontstaat er onenigheid over een erfenis.