Meeste Nederlanders willen zich laten inenten tegen coronavirus
Een deel van de Nederlanders wil zich niet laten inenten als er een goed werkend vaccin tegen corona beschikbaar komt, of twijfelt daar nog over. De meeste Nederland willen dit wel. Dit meldt Nieuwsuur op basis van een enquête die onderzoeksbureau Ipsos in opdracht uitvoerde.
13 procent wil zich niet laten inenten en 16 procent weet het nog niet. De meeste Nederlanders, zeven op de tien, zijn dus wél bereid zich te laten vaccineren. Maar de vraag is of een vaccinatiegraad van zo’n 70 procent genoeg is om de samenleving te beschermen tegen een nieuwe opleving van het coronavirus.
De belangrijkste redenen voor ‘niet-prikkers’ om zich niet te laten vaccineren, zijn twijfels over de veiligheid en effectiviteit van het vaccin en angst voor bijwerkingen. Bijna de helft noemt ook principiële overwegingen, anders dan religieuze, als reden.
Een grote meerderheid (87 procent) van de mensen die sowieso negatief zijn over vaccinaties, is ook niet bereid zich te laten inenten met een coronavaccin.
Proefpersonen
In het Leiden Universitair Medisch Centrum, PRAHealthSciences in Groningen en het UMC Utrecht, gaat een studie met een kandidaat-vaccin van start. 135 proefpersonen krijgen het vaccin toegediend. Het gaat om drie injecties. „Mooi om te zien dat er zo snel al mensen willen meewerken aan het testen”, zegt Marc Bonten, arts-microbioloog en hoofdonderzoeker van het Utrechtse deel van het onderzoek.
Aan willige proefpersonen ontbrak het de onderzoekers niet. Bonten: ,,De mailbox puilde uit met berichten van mensen die willen meedoen aan de studie. We hebben dan ook genoeg deelnemers. Mooi om te zien dat er zo snel al mensen willen meewerken aan het testen van een vaccin.”
Het vaccin, dat in Leiden werd ontwikkeld door Johnson & Johnson bij farmaceut Janssen Vaccines, wordt in drie fases getest. De eerste fase, die in België en de VS loopt, test op de veiligheid van het middel. Bij fase twee worden gezonde mensen gevaccineerd en een jaar lang gevolgd om de werking vast te stellen.
Rusland heeft als eerste ter wereld een vaccin geregistreerd tegen het coronavirus (video)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
met video
Hogere rente is aanslag op staatskas: tegenvaller van 5 miljard euro
De stijgende rente raakt de schatkist hard. Het ministerie van Financiën rekent deze kabinetsperiode op een tegenvaller van opgeteld 5 miljard euro. De tijd van ‘gratis geld’ lijkt voorbij. -
RIJKSVACCINATIEPROGRAMMA19
Gratis griepprik voor mensen met longschade na covid, rotavaccin alleen tegen betaling
Na advies van de Gezondheidsraad kunnen ook mensen met longklachten na een corona-infectie, morbide obesitas en dementie voortaan een gratis griepprik krijgen. Het rotavaccin blijft alleen beschikbaar tegen betaling. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Meeste spaarders krijgen geld niet terug na spaartaks-debacle, zegt staatssecretaris Van Rij
Spaarders die te veel belasting hebben betaald over hun vermogen, maar die daartegen geen bezwaar hebben gemaakt, hoeven niet te rekenen op volledige compensatie van de overheid. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Marnix van Rij, zojuist in de Tweede Kamer.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Feestje in Utrechtse flat eindigt catastrofaal: 22-jarige Jacky werd verstikt door mede-feestgangers
De dood van FC Utrecht-fan Jacky Vermeulen is volgens het Openbaar Ministerie het gevolg van een misdrijf. Een 24-jarige Utrechter en een 27-jarige Woerdenaar worden vervolgd wegens dood door schuld. Twee jaar geleden ging het vreselijk mis op een uit de hand gelopen (lachgas)party in een Overvechtse flat. -
PREMIUM
Anastasia en Nikolai werden als kind uit huis geplaatst, nu willen ze een schadevergoeding
Tien jaar geleden werden Nikolai en Anastasia uit huis geplaatst. Nu zijn ze volwassen, en proberen ze vandaag met hun familie in de rechtbank de weg vrij te maken voor een schadevergoeding van het Leger des Heils en de Raad voor de Kinderbescherming.