Volledig scherm
© Thinkstock

Meeste vrouwen vermoord door (ex-)partner

Vrouwen worden vaak vermoord door een partner of door een ex. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die donderdag uitgerbacht werden. Bij ruim de helft van de vrouwen die de afgelopen vijf jaar werden omgebracht, was een (ex-)partner de dader.

In meer dan 90% van de gevallen bleek de dader te handelen uit huiselijke omstandigheden en jaloezie. De meeste vrouwen werden gedood met een steekwapen of werden gewurgd. Ze worden veelal in hun eigen huis vermoord.

In Nederland werden vorig jaar 144 mensen van het leven beroofd, al dan niet met voorbedachte rade. 31 van hen waren vrouwen en 113 slachtoffers waren mannen. Mannen blijken vaker te worden omgebracht door vrienden en kennissen met een vuur- of steekwapen.

Het aantal vrouwen dat werd vermoord lag sinds 1996 niet zo laag. In dat jaar begon het CBS met het bijhouden van de cijfers.

De meeste gebruikte manier om iemand om het leven te brengen is met een steek- of slagwapen. Ook het vuurwapen wordt veel gebruikt, zo blijkt uit de CBS-cijfers.

  1. ‘Ik was zo depressief dat ik dacht: als ik nu onder een auto loop, ben ik blij dat het afgelopen is’
    PREMIUM
    Interview

    ‘Ik was zo depressief dat ik dacht: als ik nu onder een auto loop, ben ik blij dat het afgelopen is’

    Topactrice Carine Crutzen (58) kun je kennen als Beatrix in de film Majesteit. Ook speelde ze onder andere in De Daltons, Vuurzee en Oud Geld. Ze draagt een tragisch verhaal met zich mee: nadat haar ouders waren overleden en hun as was uitgestrooid over Limburgse beekjes, bleef ze letterlijk en figuurlijk verweesd achter. Ze besloot een autobiografische roman te schrijven. Het werd een pijnlijk eerlijk boek.