Volledig scherm
© TROS opgelicht

Meesteroplichter Jan van der V. vandaag voor rechter

Jan van der V. (42) is een charmante vent en een financiële kanjer. Met zijn bedrijf Future Life verleidden hij en compagnon Erik van W. (52) jarenlang zeker honderd mensen om geld weg te zetten voor hun oude dag. Die slordige tien miljoen euro is nu verdwenen. Het duo staat vandaag terecht voor oplichting, witwassen en fraude.

Jan van der V wist mensen in te pakken, hij strooide met cadeautjes. Een weduwe kreeg een bloemetje, single vrouwen een flesje parfum. Mannen imponeerde hij met zijn peperdure BMW's die hij met een achteloos gebaar uitleende. Dan gooide hij zijn sleutels op en zei: 'Probeer maar!' Indrukkend was ook zijn kennis van financiële zaken. Hij regelde een forse schadevergoeding voor een arbeidsongeschikte man. Geen probleem. Kortom: Jan uit Nieuwe-Tonge leek een tovenaar.

'Hij ging voor je door het vuur. Juist daarom vertrouwden mensen hem. Hij pakte je helemaal in,' zegt een vroegere vriend in het AD. Mensen vertrouwden Jan daarom hun spaarcenten toe. Ook zijn zus deed dat. Logisch als je die prachtige voorwaarden zag. De deal leverde een gegarandeerde rente op die opliep tot wel 18 procent. 'Hij pakte iedereen geleidelijk in. Hij bracht je in contact met mensen die het product al hadden. Die waren natuurlijk heel enthousiast.'

'Er is zo'n tien miljoen euro verdwenen,' schat slachtoffer Vic, die met andere getroffenen een stichting oprichtte. Nu is het spel uit: Jan van der V. staat vanaf vandaag met zijn 52-jarige compagnon Erik van W. terecht. Volgens justitie leert onderzoek dat ze tussen 2004 en 2010 fraudeerden en geld witwasten.

Piramidespel
De werkwijze van de mannen lijkt - achteraf gezien - verdraaid veel op die van de Amerikaanse meesteroplichter Bernard Madoff. Die sluisde weliswaar een nog groter bedrag weg, miljarden dollars, maar ook die had een respectabel bedrijf en werd tot op het bot vertrouwd. En ook Madoff 'pakte' vooral familie en vrienden. De truc was verder dezelfde, een piramidespel waarbij het ene financiële gat met het andere wordt gedicht.

Dat lijkt doorzichtig, maar het zag er bij Van der V. allemaal 'in orde' uit. 'Mijn accountant vond ook dat het er solide uitzag,' zegt een gedupeerde. 'Met vervalste documenten hield Van de V. de schijn op.'

Een tijdlang ging het goed. Mensen kregen netjes hun geld uitbetaald, nieuwe klanten stroomden binnen.

Maar uiteindelijk ging het mis, zoals piramidespelen altijd misgaan. Klanten kregen geen geld meer, konden Jan niet meer bereiken en werden ongerust. Vic: 'Hij beantwoordde sms'jes niet meer of hij nam een vijandige houding aan.'

Slachtoffers
Gedupeerden vonden elkaar daarna rap via internet. Het bleek een gemêleerd gezelschap. Rijk en modaal, slim en naïef, oud en jong. Iedereen bleek te zijn bezweken voor de innemende Jan. En iedereen is laaiend.

Ze startten een stichting om hun krachten te bundelen en schrokken zich rot van wat ze ontdekten: een man had al zijn spaarcenten in de producten van Future Life gestopt en bleek financieel en emotioneel aan de grond te zitten. De ander was zijn hele pensioenpot kwijt.

De slachtoffers hebben hun woede omgezet in actie. Ze deden aangifte, Tros Opgelicht besteedde aandacht aan de zaak en eind vorig jaar deed de FIOD een inval in twee bedrijfspanden in Dordrecht en de woningen van de zwendelaars.

Rechtszaak
De slachtoffers hopen vandaag op gerechtigheid. Of de gedupeerden het geld ooit nog terugzien, weten ze niet. 'Er is zo'n 7,5 miljoen euro naar risicovolle projecten in de Verenigde Staten gegaan,' zegt Vic. 'De rest is waarschijnlijk opgegaan aan privé-uitgaven. Jan hield erg van BMW's. Hij had er een stuk of vier, vijf. Waaronder een 650, daar zijn er maar twee van in ons land. Zo'n 480 pk, kosten 2 ton.'