Volledig scherm
Een artist impression van de moskee © ANP

Megamoskee Gouda lijkt van de baan

De gemeenteraad van Gouda stemt woensdag hoogstwaarschijnlijk tegen de komst van megamoskee El Wahda. Daarmee lijkt de komst van het omstreden gebedshuis - in elk geval voorlopig - van de baan.

De partijen in de Goudse raad zijn verdeeld over de komst van de moskee. De stem van de ChristenUnie, die zich tot nu nog toe niet had uitgesproken over de kwestie, is doorslaggevend. Maar fractievoorzitter Theo Krins zegt nu dat er een wonder moet gebeuren wil de partij nog vóórstemmen.

,,We hebben de plussen en minnen van het plan naast elkaar gelegd. De minnen zijn ver in de meerderheid,'' zegt hij. Daarmee wordt een streep gezet door een ambitieuze en uiterst controversiële wens van het college, dat de leegstaande Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda-Noord wilde opkopen en doorverkopen aan islamitisch centrum El Wahda. Het complex moest ook plaats bieden aan speciaal-onderwijsschool De Ark en Gemiva.

,,Wij gunnen de school een prachtige nieuwe huisvesting,'' zegt Krins. ,,Maar het college heeft de merkwaardige keuze gemaakt om die huisvesting alleen mogelijk te maken in combinatie met een islamitisch centrum. Daar zijn de infrastructuur in Gouda-Noord en de parkeervoorzieningen niet tegen bestand. Daarnaast zijn er te veel losse eindjes als het gaat om de financiële consequenties van de aankoop.''

Het moskeebestuur heeft al laten wegen dat het op een andere manier zal proberen de kazerne te kopen en te verbouwen tot gebedshuis, als de raad de aankoop van de kazerne afwijst.Het rijk wil het gebouw, nu nog eigendom van het ministerie van Defensie, verkopen. Het bestuur heeft tot nu toe ongeveer 2,5 miljoen euro verzameld, vooral afkomstig van schenkingen van Goudse moslims.

Krins is enorm boos op het college. ,,Kennelijk waren er partijen die beloftes hadden gedaan aan de islamitische gemeenschap en ze koste wat kost wilden nakomen. Onder aan de streep is de hele stad er slechter van geworden.''