Volledig scherm
Vooral meiden die in de bovenbouw van de havo zitten, zien weinig in een Engelstalige vervolgopleiding. © Thinkstock

Meiden op de havo zien niets in Engelstalige studie

Havisten hebben geen trek in een Engelstalige vervolgopleiding. Met name de meiden denken dat hun Engels niet goed genoeg is. 

Dat blijkt uit een onderzoek van Qompas, een organisatie gespecialiseerd in studiekeuze, onder ruim 600 scholieren. 

Steeds meer hbo- en universitaire opleidingen zijn in het Engels. En daarover bestaat nogal wat discussie. Niet iedereen ziet het nut van de taalverandering en vreest voor dalende kwaliteit, omdat Nederlandse studenten de taal niet goed genoeg beheersen. 

Qompas zocht uit hoe scholieren over het grote aanbod van Engelstalige studies denken. Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw vulden een vragenlijst in. 

Onzeker

Meiden die in 4 of 5 havo zitten, zien een Engelstalige studie het minst zitten. Slechts een kwart is voorstander. Hoewel iets meer jongens positief zijn (29 procent), zou ook de overgrote meerderheid van hen niet voor een Engelstalige opleiding kiezen. 

Jongeren kiezen liever niet voor een studie in een andere taal, omdat hun Engels niet goed genoeg is of ze zich daar onzeker over voelen. 

Vwo-leerlingen zijn een stuk enthousiaster. Van de jongens wil 64 procent wel een studie in het Engels doen, met name omdat ze denken daarmee een grotere kans op een baan te hebben. Bij de vwo-meiden is dat percentage (55) lager, maar nog altijd een stuk hoger dan onder havisten.