Volledig scherm
© ANP XTRA

Meisje van 13 honderden keren verkracht, OM eist celstraf

UpdateHet Openbaar Ministerie (OM) eist onvoorwaardelijke celstraffen van 42 en 10 maanden tegen twee mannen voor het misbruiken van een meisje dat 13 jaar was op het moment dat het misbruik begon. In totaal komen acht mannen vandaag en morgen voor in de rechtbank in Groningen. Het meisje is zeker tweehonderd keer verkracht.

Het misbruik vond plaats tussen januari 2015 en juni 2017 op verschillende plekken in de provincie Groningen. De sekscontacten werden georganiseerd door de oom van het meisje, Michel M. uit Winschoten, die seksadvertenties plaatste. De mannen mochten ‘alles’ met het meisje doen. Ze liep meerdere geslachtsziektes op.

De man die vandaag het eerst moest voorkomen, een 25-jarige man uit Winschoten, bekende de seks en zei dat het meisje het zelf ook wilde. Zij had verteld dat ze 19 was. ,,Ik vermoedde niks.’’ Maar in een chatgesprek had zij toegegeven dat ze 14 was, hield de rechter hem voor. De man had destijds geantwoord haar jonge leeftijd niet erg te vinden. Tegen hem eist het OM 42 maanden cel.

Een 38-jarige Almeerder moest vandaag voorkomen omdat hij in 2016 deelnam aan een trio in Winschoten met het meisje en de 25-jarige man. ,,Het spijt mij heel erg, maar ik wist niet dat ze minderjarig was’’, zei hij. De twee mannen zouden niet voor de seks hebben betaald. 

Seksverslaafde oom

Het meisje werd het vaakst misbruikt door haar seksverslaafde oom. Doordat zij uit huis was geplaatst en een klein sociaal netwerk had, kreeg de man veel invloed op haar. Het meisje was voorafgaand aan het misbruik in de veronderstelling dat haar oom zich over haar ontfermde. Ze woonde in bij haar oma. Haar moeder werkte in de prostitutie en heeft verslavingsproblemen.

De oom dwong haar ook tot de seks met anderen en gaf instructies. Zij moest alles filmen en de video’s naar hem sturen. Om te zorgen dat ze het allemaal goed op beeld kreeg kocht hij bij de Action een statief voor haar. Het gaat om wrede verkrachtingen. Daarbij werd het kind onder andere vastgebonden aan een boom en kreeg zij cocaïne en andere drugs toegediend. De oom bood haar aan via online seksadvertenties. De oom is al veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Filmen

Ze zou, los van het misbruik door haar oom, zeker tweehonderd keer zijn verkracht door zeker twaalf tot vijftien mannen. Acht van hen zijn getraceerd en moeten nu voorkomen. Ze komen uit Winschoten, Groningen, Drouwen, Almere, Den Helder en Hoogeveen, en zijn in de leeftijd van 25 tot 46 jaar.

Het meisje is uiteindelijk op 15-jarige leeftijd zelf naar de politie gestapt. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de misbruikers tijdens het daarop volgende onderzoek opgespoord. Ook onderschepte de politie ontelbare chatberichten en e-mails met daarin ook de namen van de verdachten die nu terechtstaan. Per dag behandelt de rechtbank de zaak van vier verdachten. 

Tijdens de rechtszaak vorig jaar juni ontkende de oom dat hij haar had gedwongen. De rechtbank veroordeelde hem voor mensenhandel en seksuele uitbuiting en bepaalde dat hij zijn nichtje ruim 100.000 euro schadevergoeding moet betalen. 

RTV Noord meldt dat de oudste verdachte, een 46-jarige man, op het punt staat een kind uit Haïti te adopteren. Hij heeft daarnaast al twee kinderen die ongeveer even oud zijn als het slachtoffer. Zijn werkgever weet niet dat hij verdacht is, en zijn vrouw zou er kapot van zijn. Het gros van de verdachten heeft geen advocaat, en enkelen van hen spreken geen Nederlands. 

 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.