Volledig scherm
Kinderen in groep 2. © ANP

'Meisjes voelen zich vanaf hun zesde minder slim dan jongens'

Meisjes zien zichzelf vanaf hun zesde jaar als minder getalenteerd dan jongens. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers die onderzoek deden naar verschillen tussen geslachten.

De onderzoekers vertelden 400 kinderen van tussen de 5 en 7 jaar oud een verhaaltje over een ,,heel, heel slim persoon", zonder toe te lichten over wie het ging. Vervolgens lieten ze de kinderen plaatjes zien van twee mannen en twee vrouwen en vroegen ze hen over wie hen zojuist was verteld.

Quote

Dit soort ideeën kan een grote invloed hebben op hun latere loopbaan.

Een van de onderzoekers

Op hun vijfde kozen de jongens veel vaker voor een man en de meisjes veel vaker voor een vrouw. Maar bij kinderen die een jaar ouder waren, kozen ook de meisjes vaker voor een man dan een vrouw. Daarnaast zeiden meisjes van 6 en 7 jaar oud minder plezier te hebben in spelletjes die bedoeld waren voor 'zeer slimme kinderen'.

Voor de wetenschappers is dat het bewijs dat zij op die leeftijd het idee hebben opgevat dat mannen vaker bovenmatig intelligent zijn. 

Ontmoedigend

Dat is ontmoedigend, vinden de wetenschappers. Zij zeggen dat dit idee ertoe leidt dat vrouwen minder snel carrière maken. ,,Ook al begint het klein: deze opvattingen hebben een sneeuwbal-effect. Dit soort ideeën kan een grote invloed hebben op de latere loopbaan van kinderen", zegt een van hen tegen de BBC.

Volgens de onderzoekers moeten leraren en ouders meer de nadruk leggen op hard werken. Wie hard werkt, kan ver komen, zou de algemene opvatting moeten zijn. Vooral voor meisjes zou dit cruciaal kunnen zijn voor hun ontwikkeling.

De wetenschappers wijzen erop dat er in veel vakgebieden nog steeds grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Ook in Nederland is dat het geval. Bij universiteiten is bijvoorbeeld maar 17 procent van de hoogleraren vrouw.