Volledig scherm
© Frank de Roo

Meivakantie vol huiswerk voor tobbende scholieren

Duizenden middelbare scholieren offeren hun meivakantie op om naar de lenteschool te gaan. Op 97 plekken staan coaches klaar om leerlingen bij te spijkeren. Het uiteindelijke doel: onvoldoendes wegwerken en zittenblijven voorkomen.

Quote

Vaak kan zittenblij­ven op een vrij eenvoudige manier worden voorkomen

Staatssecretaris Sander Dekker

Het aantal lentescholen is explosief gestegen. Vorig jaar bleef het bij een experiment op tien middelbare scholen. Dit jaar gaan op liefst 97 plekken duizenden leerlingen tijdens hun meivakantie naar school voor bijlessen. Middelbare scholen willen niet langer tot de zomervakantie wachten om de scholieren die er slecht voor staan bij te spijkeren.

Ze denken dat de kans op zittenblijven kleiner wordt als de leerlingen al in de meivakantie hulp krijgen. De scholieren kunnen zelf bepalen voor welke vakken ze extra hulp inschakelen. Tijdens een dagenlange training krikken de deelnemers hun basiskennis op, zodat ze na de vakantie beter kunnen meekomen in de gewone lessen. De tieners hebben vervolgens nog een kleine twee maanden om hun onvoldoendes weg te werken.

Gemotiveerd
,,Zo krijgen leerlingen, die net op zitten blijven staan, de kans om toch over te gaan'', aldus Linda Zeegers, woordvoerder van brancheorganisatie VO Raad. Het voordeel van de lentescholen is dat de scholieren langer gemotiveerd blijven om voor betere resultaten te knokken. Als halverwege het studiejaar blijkt dat de kans op zittenblijven groot is, zakt de motivatie naar een dieptepunt en zijn de leerlingen vaak 'verloren'. Een zogeheten zomerschool die al veel langer bestaat, verandert daar niets aan. Met een lenteschool bieden onderwijsinstellingen meer hoop op goede schoolresultaten.

Zomerscholen
Vorig jaar was er alleen geld voor zomerscholen, dit jaar heeft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) ook een pot voor de meivakantie. De totale 8,4 miljoen euro die Dekker voor lente- én zomerscholen uitdeelde, bleek zelfs niet genoeg. De staatssecretaris moest er nog een half miljoen bij vinden. ,,Vaak kan zittenblijven op een vrij eenvoudige manier worden voorkomen'', reageert Dekker. ,,Door leerlingen 1 week lang intensief bij te spijkeren op hun zwakke punten, blijken ze een enorme slag te kunnen maken. Leerlingen voelen dat het erop of eronder is en doen extra hun best."

Succesvol
Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en Regioplan blijkt dat de vakantiescholen succesvol zijn. 83 procent van de deelnemers aan zomerscholen in 2015 mocht alsnog over naar de volgende klas. Van de leerlingen die in 2014 meededen, lukte het 68 procent om een jaar later wéér zonder zittenblijven door te stromen.