Volledig scherm
Hero Brinkman. © ANP

Menig politieke carrière op de tocht

Gewogen en te licht bevonden. Dat lot zal meerdere politici treffen als er dit najaar verkiezingen komen. Dan wordt het kaf van het koren gescheiden. Wie staan er op de nominatie om 'op z'n Haags' door het ijs te zakken?

Volledig scherm
Gerd Leers. © ANP

Gerd Leers, minister van Immigratie en Asiel:

Dit ministerschap had de rehabilitatie voor Gerd Leers moeten worden. De weggestuurde burgemeester van Maastricht dacht dat hij de juiste persoon was om te laveren tussen de eisen van Wilders en de politieke realiteit in Den Haag en Brussel. Maar al te vaak bleek dat Wilders de bovenliggende partij was en dat Leers moest doen wat de gedoger zei.

Hero Brinkman, ex-Kamerlid van de PVV:

Zelf zei Brinkman altijd dat hij in de PVV een machtig man was. Achteraf wordt hij door zijn voormalige fractiegenoten vooral weggezet als een 'enfant terrible' dat steeds maar onrust veroorzaakte.

Volledig scherm
Uri Rosenthal. © anp
Volledig scherm
Jan Kees de Jager © EPA

Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken:
Tot verrassing van veel VVD'ers bleek Uri Rosenthal al heel snel geen zwaargewicht als minister. Ook in de Kamer gedroeg de oud-hoogleraar en vertrouweling van Mark Rutte zich als een professor die altijd alles beter weet. Dat, terwijl hij grote steken liet vallen. De verloren marinehelikopter in Libië, de Iraanse vrouw Zhara Bahrami, die werd geëxecuteerd terwijl Rosenthal dacht dat hij nog kon onderhandelen.

Jan Kees de Jager, minister van Financiën:
De Jager is zonder twijfel de hardst werkende minister van dit kabinet. Met zichtbare verwaarlozing van zijn gezondheid trok hij dag en nacht ten strijde tegen de financiële crisis. De Jager stelde zich in Brussel op als een hardliner die Zuid-Europese landen begrotingsdiscipline bij ging brengen. In eigen land zag De Jager zijn partij verpulveren en andere politici in het Catshuis praten over het pakket waarmee hij weer naar Brussel moest.

Volledig scherm
Marlies Veldhuijzen van Zanten. © ANP

Marlies Veldhuijzen van Zanten, staatssecretaris VWS:
De voormalig verpleeghuisarts kwam zonder politieke ervaring in de Haagse slangenkuil terecht. Vooral in haar eerste jaar blonk de bewindsvrouw uit door een gebrek aan dossierkennis. Veldhuijzen valt op door haar emotionele stijl van debatteren en is volgens boze tongen 'niet altijd even stabiel'.