Volledig scherm
© anp

Menno Bentveld 'sloopt' zonne-energieboot live op de radio

Menno Bentveld nam vanochtend plaats in een solar boat, ontworpen door een team studenten. Dat ging echter goed mis. De presentator ramde vanochtend met het zes meter lange exemplaar een botenhuis van Natuurmonumenten in het Naardermeer.

Volledig scherm
© Dutch Solar Boat

De presentator van Vroege Vogels mocht van het Dutch Solar Boat Team uit Leeuwarden een tochtje maken in de eenpersoons boot die wordt aangedreven door zonne-energie. De stuurman had de radiopresentator vooraf geïnstrueerd dat Menno de boot constant en recht moest varen. 'Zit er ook een rem op?', vroeg Menno nog, maar dat was niet het geval.

Mission Impossible
Het incident was zondagochtend live te horen in de uitzending op Radio 1. 'Kut, ik sloop die hele boot', riep Menno vloekend en verontschuldigend over de radio. 'Ik geloof dat ik het zonnepaneel tegen het botenhuis heb gevaren. Het is een ingewikkeld apparaat. Er zit een heel klein knopje op. Ik ben een beetje van mijn à propos, want ik vaar weg in die elektrische boot en het probleem is dat ik een microfoon in mijn handen heb en met de andere hand het gaspedaal moet bedienen en sturen. Wat we aan het doen zijn is een beetje een mission impossible.'

Kei- en keihard vooruit
De studenten uit Leeuwarden stonden sip en met de handen in het haar vanaf de wal toe te kijken. 'Die denken dat ik hun boot heb gesloopt', vreesde Menno. 'Ik had het niet moeten doen met mijn stomme kop. Ik weet dat Formule 1 geen kinderspel is. Als je maar even aan het gashandeltje zit dan schiet je kei- en keihard vooruit.'

Gelukkig voor Menno viel de schade mee en kan de boot nog vanmiddag meedoen aan de Amsterdam Solar Boat Parade in Amsterdam. Deze race tussen boten op zonne-energie is een initiatief van de dit jaar overleden Wubbo Ockels.