Joyce Sylvester was senator voor de PvdA en werd in 2008 de eerste vrouwelijke burgemeester van Surinaamse afkomst in Nederland.
Volledig scherm
PREMIUM
Joyce Sylvester was senator voor de PvdA en werd in 2008 de eerste vrouwelijke burgemeester van Surinaamse afkomst in Nederland. © Marco Okhuizen

Mensen die zich schuldig maken aan discriminatie en racisme komen er gewoon mee weg

ColumnJoyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week over doorwerkingen van het slavernijverleden: discriminatie en racisme.

91 reacties

 • Karel Tichmann

  2 maanden geleden
  Natuurlijk zijn er ook zwarte mensen die zich schuldig maken aan discriminatie en racisme, en er gewoon mee weg komen. Het idee dat "zwarte mensen niet racistisch kunnen zijn" is slechts een meme, geen coherent argument. Het is gemakkelijk in te zien waarom het aantrekkelijk is. De programma's die deze mensen willen verdedigen en, indien mogelijk, bevorderen, zijn inherent racistisch. Dat wil zeggen, ze verdelen mensen per ras in primaire groepen; behandel ras als "essentieel".
 • Hans Laats

  2 maanden geleden
  Hans Laats. Men moet één ding realiseren, het maakt niet uit wat je huidskleur is, je bloed is altijd ROOD.
 • Anouschka Darius-Biekman

  2 maanden geleden
  Samen bouwen aan een gezamenlijke toekomst betekent ook samen kijken naar het verleden. En normerend optreden in gevallen van racisme en discriminatie is wat mij betreft een van de voorwaarden om die inclusie te bereiken. Goed dat je dit aankaart!
 • Hans Laats

  2 maanden geleden
  Hans Laats. Juist @ Struijk, nu worden wij de generatie Boomers constant aan herinnerd wat onze voorouders de VOC bobo's hebben aangericht terwijl in deze eeuw men te maken heeft met moderne slavernij die niet of nauwelijks over gepraat wordt door de moderne bobo's voor hun eigen gewin en genoegdoening. Qatar is er 1-van.
 • Struijk

  2 maanden geleden
  Het verleden is geweest. In een recenter verleden hebben mijn ouders en grootouders geleden onder de Duitse bezetting. Maar geen haar op mijn hoofd die overover denkt om de huidige generatie Duitsers hierop aan te kijken. Zij zijn niet schuldig aan wat hun voorouders hebben gedaan.