De vuilnisvrouwen Miranda van Leeuwen, Carole Broijl, Patricia Sneller, Amanda Scheffers, Margreet Gerritsen en Denise Bras zijn allemaal blij achter 'de wagen'.
Volledig scherm
De vuilnisvrouwen Miranda van Leeuwen, Carole Broijl, Patricia Sneller, Amanda Scheffers, Margreet Gerritsen en Denise Bras zijn allemaal blij achter 'de wagen'. © AD/Angelo Blankespoor

'Mensen leggen hun werk neer om naar mij te kijken'

Een vrouw achter een vuilnisauto die zakken huisvuil de wagen inslingert. Het is geen alledaags verschijnsel, maar er zijn dan ook niet veel vuilnisvrouwen. Naar schatting ruim zestig in heel Nederland. De meesten kwamen gisteren af op de eerste Nationale Vuilnisvrouwendag bij Avalex in Delft.

Quote

Als dat het goed gaat, gaat er een duimpje omhoog. Dat is wel mooi

Margreet Gerritsen

Bedoeling van deze speciale dag was om de vuilnisvrouwen in het zonnetje te zetten. Met verschillende workshops en onder meer een heuse schoonheidsbehandeling inclusief fotoshoot, werd hen duidelijk gemaakt hoezeer hun werk wordt gewaardeerd.

De meeste dames zitten achter het stuur van de vuilniswagen. Maar er zijn er ook genoeg die hun handen 'vuil' maken en samen met hun mannelijke collega's zakken in de wagen mikken of containers legen.

Een veelgehoorde reden om vuilnisvrouw te worden is dat het 'lekker buiten werken' is. Maar ook de reacties op straat tellen mee. Die zijn overwegend positief.

Sandra Elast (24) werkt sinds drie jaar als vuilnisvrouw, zowel in als achter de vuilniswagen. Ze haalde gewoon haar vwo-diploma, maar wilde vervolgens toch liever iets praktisch doen. De power van een vuilniswagen is wat Sandra betreft het leukste aan haar werk

Compliment
,,Vuilnismannen worden vaak ondergewaardeerd, maar als mensen mij zien doen ze net alsof ze een wonder aanschouwen. Mensen leggen hun werk neer om naar mij te kijken. Dat vind ik wel een compliment.'' De Nationale Vuilnisvrouwendag maakt de dames, die vaak zijn omringd door mannelijke collega's, duidelijk dat ze niet de enige vrouwen in het vak zijn.

Amanda Scheffers (25), met haar vele tatoeages misschien nog wel het best passend in het beeld van de stoere vuilnisvrouw, had nooit de ambitie dit werk te gaan doen. Maar ze zocht een baan en is nu 'superblij' sinds december vorig jaar vuilnisvrouw te zijn. ,,Ik moet nog elke keer lachen om mensen die bijna hun nek breken om te kijken of ze het wel goed hebben gezien. Een vrouw op de vuilniswagen...!''

Volledig scherm
© archieffoto

Dat doen ook Denise Bras (37) en Margreet Gerritsen (50). Denise werkt al acht jaar als vuilnisvrouw. Daarvoor werkte ze bij de landmacht, dus die mannenwereld was ze wel gewend. ,,Het zijn vooral oudere mannen die blijven staan om te kijken of het allemaal wel goed gaat. Als dat het geval is, gaat er een duimpje omhoog. Dat vind ik dan wel weer mooi.''

Margreet was 23 toen ze begon. Dsetijds was ze de allereerste vuilnisvrouw van Nederland. ,,Het is nog vaak wel van 'oh kijk uit, een vrouw', maar daar kan ik wel om lachen. Meestal zeggen ze er dan achteraan: Oh, dat doet ze eigenlijk wel goed."

Ook Miranda van Leeuwen (48) zit al ruim 20 jaar in het vak. Het bewijs dat het een leuke en goed vol te houden baan is? ,,Ja, zeker. Of dat je niks anders kan,'' lacht ze.