Mensen 'zitten nog midden in bloedbad Alphen'

Het bloedbad in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, dinsdag precies 2 jaar geleden, zal altijd deel uitmaken van het leven van de betrokkenen. Dat zei de Alphense burgemeester Bas Eenhoorn bij de herdenking van de schietpartij. 'Ik zie dat mensen er nog helemaal middenin zitten, dat mensen het nog niet kwijt zijn. Op zo'n dag als vandaag is het weer helemaal terug bij de mensen', aldus Eenhoorn.

Ongeveer 44 nabestaanden en slachtoffers hadden laten weten dat ze niet naar de herdenking zouden komen. Ze vinden dat de nazorg te wensen overlaat. Bovendien zeggen zij dat hun nooit is gevraagd of ze behoefte hebben aan een herdenkingsbijeenkomst. Eenhoorn vindt dat jammer: 'Of je nou wel of niet een rechtszaak wil beginnen, of je nou wel of niet vindt dat er nog een schuldige zou zijn waar je juridisch iets mee wilt, ik vind dat we hier met elkaar zouden moeten zijn. Ik vind het heel erg jammer dat het niet mogelijk is dat we met zijn allen hier zijn en dat degenen die nog een rechtszaak willen beginnen zich apart opstellen.'

Tristan van der Vlis schoot 2 jaar geleden zes mensen dood in winkelcentrum De Ridderhof. 16 anderen raakten gewond. Na het bloedbad pleegde hij zelfmoord. Een groep slachtoffers en nabestaanden probeert een psychiatrisch rapport over Tristan in handen te krijgen. Ze willen aantonen dat hij een psychische stoornis had en daarom nooit een wapenvergunning had mogen krijgen.

 1. Doodslagverdachte en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspillen
  Drama Diemen

  Doodslag­ver­dach­te en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspil­len

  Het Openbaar Ministerie Amsterdam heeft de verdenking tegen oud-pensioendeskundige en financieel expert Dennis van E. verzwaard. Hij wordt nu verdacht van doodslag en ‘abortus onder strafverzwarende omstandigheden’. De 32-jarige Braziliaanse vrouw die vorige maand dood in zijn appartement in Diemen werd gevonden, was zijn vriendin. De vrouw was zwanger van een ongeboren acht maanden oud jongetje, dat ook overleed bij het drama.
 2. LIVE: Rechtszaak IS-vrouwen: ‘Alleen de kinderen terughalen is ook een risico’

  LIVE: Rechtszaak IS-vrou­wen: ‘Alleen de kinderen terughalen is ook een risico’

  Het kabinet wil de Nederlandse jihadvrouwen en hun kinderen écht niet terug en probeert vandaag in de Haagse rechtbank in hoger beroep te voorkomen dat ze moeten worden opgehaald. ,,Terughalen van alleen de kinderen is ook een risico, dat kan tot wrok leiden bij de vrouwen en familie.” Familieleden en advocaten zijn in de rechtbank aanwezig om er voor te pleiten dat de kinderen en de vrouwen juist wel worden teruggehaald. Volg de rechtszaak hieronder via de tweets van verslaggever Cyril Rosman.