Volledig scherm
PREMIUM
Marechaussee op Schiphol. © REUTERS

Messen, arrestaties en paniek: dit was de verspreider van het Schiphol-nepnieuws

De verspreider van het massaal gedeelde nepnieuws over de ‘kaping’ van een vliegtuig op Schiphol, is Schipholregio.nl. De hoofdredacteur van de regionale nieuwssite erkent met grote spijt dat het bericht over messen en arrestaties bij nader inzien te stellig is gebracht. ,,Onze bron, een medewerker van Schiphol, heeft zijn verklaring ingetrokken.’’

Nepnieuws is van alle tijden en ook gisteravond, nadat de marechaussee melding had gemaakt van een verdachte situatie op Schiphol, domineerde een alternatieve werkelijkheid lange tijd de sociale kanalen. Honderden twitteraars maakten melding van een ‘zeer ernstige situatie in een vliegtuig’, met mannen die met messen dreigden, passagiers die in grote paniek waren en straaljagers die klaar stonden om in te grijpen.

  1. Wegverkeer veroorzaakt 17 procent CO2-uitstoot

    Wegverkeer veroor­zaakt 17 procent CO2-uit­stoot

    Het wegverkeer heeft vorig jaar 17 procent van de emissie van kooldioxide (CO2) in Nederland veroorzaakt. Kooldioxide is een broeikasgas dat ontstaat bij de verbranding van de koolstof in brandstoffen. De totale CO2-uitstoot van het wegverkeer lag vorig jaar 2 procent hoger dan in 2017. Vergeleken met bijvoorbeeld 1990 is de uitstoot met ruim 28 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het wegverkeer in 2018.