Jongere chefs hebben vaak een negatiever beeld van medewerkers boven de 40.
Volledig scherm
Jongere chefs hebben vaak een negatiever beeld van medewerkers boven de 40. © Thinkstock

Met 40 ben je al te oud

De baas vindt personeel van 40 jaar te oud. Al op deze leeftijd worden werknemers afgeschreven. Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek onder leidinggevenden door de Radboud Universiteit, dat vandaag wordt gepresenteerd.

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd van een afdeling volgens 70 procent van de chefs onder de 40 moet liggen. Dat is vandaag te lezen in het AD. Ook vinden de bazen dat er een overwicht moet zijn van jongere medewerkers, zo blijkt uit het jarenlange onderzoek van hoogleraar Beatrice van der Heijden (zelf 44 jaar oud).

De chefs zijn negatief over de toekomst van veertigers. Zelfs oudere leidinggevenden denken er zo over, al zijn ze wel meer tevreden over de ouderen op hun afdeling.

Slechtere beoordeling
Werkgevers hebben veel vooroordelen over werknemers van boven de 40, zegt Van der Heijden. 'Minder flexibel, vaker gefrustreerd, minder ambitieus, minder creatief en minder vernieuwend: dat zijn veelgehoorde kwalificaties. Bovendien geeft een jongere chef vaker een slechtere beoordeling aan een veertiger. Je kunt dus, in die leeftijdscategorie, beter worden beoordeeld door een chef die zelf ouder is.'

Van der Heijden ziet wel een lichtpuntje. 'Veertigers zijn in het midden- en kleinbedrijf wat beter af. Daar zijn de chefs iets minder negatief. Kleinere bedrijven hebben minder bureaucratie. De mensen kennen elkaar beter. Dat helpt en gaat vooroordelen tegen.'

Vergrijzing
'Bedrijven zijn te afwachtend. Er zijn al grote personeelstekorten in bijvoorbeeld de zorg. Je kunt ook niet voldoende mensen uit het buitenland halen. Ook daar is vergrijzing. Er móet dus aan de toekomst gedacht worden.

'Maar chefs zitten zo'n vier jaar op dezelfde afdeling, en zij worden alleen afgerekend op de korte termijn. Als je mensen van 40 al geen kansen meer geeft om zich te ontwikkelen, ben je als werkgever echt te laat als ze 45 zijn. Werknemers zelf doen daardoor minder om zich te blijven ontwikkelen. Die beginnen geen opleiding of stappen niet over naar een andere functie of baan. Vergeet niet: veertigers moeten nog 26 jaar werken.

  1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
    PREMIUM

    Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

    Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals gistermiddag op de Brouwersdam, resultaat: drie bekeuringen van totaal zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”