Archiefbeeld ter illustratie.
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. © ANP / REMKO DE WAAL

Met de fiets naar F1 in Zandvoort? Zelfs dan moet je nog kilometers lopen

Formule 1-fans die een kaartje hebben bemachtigd voor de Grand Prix op het circuit van Zandvoort kunnen zich opmaken voor een flinke wandeling. Hoe bezoekers ook naar het circuit komen, er zullen aardig wat kilometers gelopen moeten worden. Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde mobiliteitsplan

Al sinds het eerste moment dat er sprake was van een terugkeer van de Formule 1 op Zandvoort is de slechte bereikbaarheid van het circuit onderwerp van gesprek. De organisatie staat wat dat betreft voor een flinke klus. Vandaag werd het mobiliteitsplan gepresenteerd. Hierin lijkt spreiding het toverwoord. De trein, fiets, benenwagen en pendelbussen moeten zorgen dat alle raceliefhebbers op tijd op het circuit zijn. 

Als het aan de organisatie ligt komen bezoekers niet met de auto richting Zandvoort. Simpelweg omdat er geen parkeergelegenheid is voor de tienduizenden bezoekers per dag. Op flinke afstand van het circuit zijn desondanks 11.000 parkeerplaatsen gecreëerd, maar uiteindelijk zullen automobilisten vanaf dat punt de pendelbus moeten pakken. Deze stopt vervolgens wel dichtbij het circuit. Op dezelfde plek als waar flink wat touringcars, die van 150 locaties verspreid over heel Nederland komen, arriveren. 

Wandelen

Fietsers komen er heel wat minder goed af. Wie kiest voor deze sportieve en milieuvriendelijke variant komt niet veel dichterbij dan 3 kilometer van de poort van het circuit.  Op meerdere plekken in Zandvoort en Bloemendaal aan Zee worden fietsenstallingen gemaakt en is plek voor 40.500 fietsen. Vanaf daar is het de bedoeling dat bezoekers gaan wandelen. 

Een groot deel van de bezoekers zal naar verwachting met de trein richting Zandvoort komen. De capaciteit van het spoor wordt verhoogd zodat er dagelijks 50.000 treinreizigers richting badplaats kunnen. Eenmaal aangekomen krijgen zij een minder lange wandeling voor de kiezen dan bezoekers die op de fiets komen, maar ook voor hen is het altijd nog anderhalve kilometer lopen naar de paddock. 

Rij mee over het nieuwe circuit van Zandvoort: